• Načítám...
>

Legendární Igráčky vystavuje kladenské muzeum

Fenomén Igráček, tak se jmenuje putovní výstava, kterou hostí kladenské muzeum. K vidění tu jsou desítky těchto figurek, které baví děti už od 70. let minulého století a nechybí ani ukázka výroby či další zajímavosti.

Reklama

Igráček. To je figurka, která provází nejen české děti už od 70. let minulého století. Výstavu mapující historii této hračky můžete zhlédnout v kladenském muzeu.

"Igráček vznikl v roce 1976, dodnes funguje, k jeho znovuzrození došlo v roce 2010," řekl Lukáš Krinke, kurátor výstavy.

Prvním vyrobeným Igráčkem v roce 1976 byla profese zedníka. Poté následovaly další profese, jako kuchař, kominík, námořník, cestář či matka s dětmi. Každý rok byly na trh uvedeny přibližně čtyři nové modely a celá sbírka má dnes kolem 50 různých figurek.

"Na naší výstavě se můžete podívat na Igráčka ze samotných začátků z roku 1976, ihned to můžete porovnat s dnešním Igráčkem, takže je tam vidět ten posun, který ta hračka za tu dobu učinila," řekl Lukáš Krinke.

První změna přišla v devadesátých letech, kdy se figurky začaly vyrábět s nosem. Po znovuuvedení Igráčka na trh v roce 2010 prošla hračka mírnými inovacemi a v současnosti má např. zápěstí otáčivé o 360°. To, jak se vývoj Igráčka posunul, si můžete přímo na výstavě nejen okouknout, ale také ozkoušet.

"Máme tady dílnu pro děti, takže součástí výstavy je prostor, kde si mohou samy Igráčka vyzkoušet. Na zemi jsou koberce a v tomto prostoru si mohou s Igráčkama hrát dle libosti až do zavíracích hodin muzea," řekl Lukáš Krinke.

Výstava Fenomén Igráček je k vidění ve Sládečkově muzeu v Kladně a to až do 18. listopadu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu