• Načítám...
>

Mají knihovny v době digitálních médií budoucnost?

Jaká je budoucnost knihoven? Pomůže transformace na digitální půjčovnu nebo jim hrozí zánik? Jaké uživatelské zaměření upřednostnit a proč je nutné vytvořit z knihovny komunitní centrum? Na tyto a další důležité otázky se pokoušeli odpovědět odborníci během panelové diskuze, která proběhla ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně.

Reklama

Knihovna - věc veřejná. Pod tímto názvem se nesla panelová diskuze s odborníky, která byla zaměřena na další směřování knihoven. Právě v době masivního využívání elektronických médií jim totiž hrozí, že ztratí mnoho čtenářů.

"My víme, že u generace 15 až 20 let zhruba asi 57% mladých říká, že už čte elektronické knihy. Bohužel české veřejné knihovny v tomto prostředí příliš mnoho nenabízí. Souvisí to především s tím, že autoři a nakladatelé nemají příliš zájem na tom, aby knihovny půjčovaly také elektronické knihy," řekl Vít Richter, ředitel Knihovnického institutu Národní knihovny. 

Z hlediska budoucnosti je potřeba, aby veřejné knihovny nabízely více materiálu v elektronické formě, získaly více financí od obcí a zároveň nabídly čtenářům větší zázemí, kde by rádi trávili více času. 

"Přáli bychom si, aby knihovny nejen půjčovaly knihy, ale aby se staly skutečnými vzdělávacími, kulturními, komunitními centry svých obcí nebo měst. Aby nabízely veřejnosti takové aktivity, jako jsou kulturní pořady, vzdělávání," řekl Vít Richter. 

Středočeský kraj má největší hustotu knihoven na počet obyvatel z celé ČR. Vedení kraje proto plánuje navýšit dotace veřejným knihovnám nejen na provoz, ale i na platy jejich zaměstnanců, aby nebyli nuceni hledat si jinou práci.

"My chceme navyšovat neustále prostředky na ty regionální funkce knihoven, tedy na ten výměnný fond, navyšovat počet metodiků, protože jsme specifický kraj, který má hodně obcí i knihoven, takže je velký počet knihoven na jednoho metodika," řekl Zdeněk Štefek, zastupitel Středočeského kraje.

Nová koncepce knihoven by se měla zaměřit i na pravidelné vzdělávání zaměstnanců tak, aby se více zaměřili na národnostní menšiny, lidi s handicapem, seniory a lépe spolupracovali s informačními centry, organizátory kulturních akcí a se školami.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu