• Načítám...
>

Středočeský Kramerius zná své vítěze

Ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně se konal už 7. ročník slavnostního ocenění Středočeský Kramerius. Tento titul si 3. října převzalo pět dobrovolných knihovnic z pěti regionů Středočeského kraje.

Reklama

Ve Středočeském kraji je 817 veřejných knihoven, které působí v obcích a malých městech a lze je zařadit do kategorie neprofesionálních knihoven. Ty nejlepší z nich nejsou pouze tradičními půjčovnami knih. Stávají se zároveň kulturními středisky rozvíjejícími společenský život v obci. Právě na knihovnice a knihovníky z takových knihoven je zaměřena cena Středočeský Kramerius. 

"Vždy tu nominaci dává pověřená knihovna, prochází to výborem a schvaluje to i rada kraje," řekl Zdeněk Štefek, předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch.

Účelem ocenění je podpořit aktivní dobré knihovníky v jejich práci a zároveň motivovat další, aby je následovali. 

"Je to tak, že oceněných je vždy 5 z každé oblasti, kterou spravuje jedna pověřená knihovna. Je vždy jeden knihovník nebo jedna knihovnice," řekl Zdeněk Štefek. 

Jednou z oceněných byla dvojice Barbora Černohorská a Zuzana Brychtová z knihovny Josefa Miroslava Hovorky ve Statenicích.

"My jsme podali žádost o grant v hodnotě 100 tisíc, který se nám podařilo získat," řekla Barbora Černohorská, dobrovolná knihovnice. 

Oceněné knihovnice získaly diplom, finanční odměnu ve výši 4 tisíc korun, samolepku s logem Středočeský Kramerius a další drobné dary. Ceny předal zástupce Krajského úřadu Středočeského kraje spolu se spisovatelem Michalem Vieweghem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu