• Načítám...
>

Středočeský venkov neumírá

Mnozí farmáři začali hospodařit po roce 1989 na troskách toho, co vybudovali jejich předkové a posléze zdevastoval komunistický režim. A dodnes obnovují nejen rodinné dědictví, ale i život v domovských obcích. A dokonce dokážou udržet na venkově mladou generaci.

Reklama

"Když budete dělat ve fabrice, budete dělat stále tu stejnou práci. Toto je práce, která se stále mění. To pro mě bylo hrozné pokušení to zvládnout, zdolat to, pokračovat v tom," řekl Jan Stehlík, soukromý zemědělec (syn). 

"Jak se mají správně vychovávat děti na rodinné farmě, aby tam byl předpoklad, že k tomu získají vztah?"

"Já nevím, jestli je na to nějaký recept. Naše děti jsme prostě před ničím nechránili, naopak jsme se snažili, aby se toho procesu účastnili a snažíme se je podpořit, to je hlavní. Myslím si, že je důležité, aby viděli nějaké pozitivní vzory. Myslím, že jsme jim snad nějaké dali," řekl Josef Stehlík, soukromý zemědělec (otec). 

Stehlíkovi hospodaří v malé obci poblíž Berouna. Jako jedni z mála se hned od začátku pustili do klasické živočišné výroby a produkce mléka, ačkoliv právě tento obor v zemědělství patří a patřil k těm nejsložitějším. 

"To mléko je samozřejmě komplikovaná záležitost. Jednak se různě mění ceny, pak to bylo vždy složité s včasností plateb a podobně. Některé mlékárny zapomněly zaplatit a předaly mléko dál, takže je to skutečně komplikovaná záležitost. My jsme vydrželi," řekl Josef Stehlík.

"Rodinné farmy jsou možná jednou z metod návratu k tomu starému, mnohem ekologičtějšímu způsobu hospodaření v zemědělství. Jak je může podpořit třeba kraj nebo stát? Co taková rodinná farma potřebuje od svého kraje nebo státu?"

"Pokud bych to zjednodušil, je ideální, když jí nedávají moc překážek. To je vždy samozřejmě problém. Pokud bychom se bavili o té pozitivní podpoře, tak u kraje je to docela složité, ale myslím si, že třeba právě v oblasti toho lokálního zpracování, toho, že každá rodinná farma vyrábí trochu něco jiného, každá dokáže ty produkty jiným způsobem zpracovat, zužitkovat, uvést na trh. Tam si myslíme, že by kraj mohl sehrát mnohem výraznější roli, než nějaká centrální státní správa," řekl Josef Stehlík.

"My samozřejmě tyto farmy podporujeme, protože tyto malé farmy utváří ten ráz vesnice," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Rodinné farmy a jejich domovské obce jsou totiž takové spojené nádoby. Vzájemná spolupráce bývá samozřejmostí. 

"Když lidé něco potřebují, jsme jim nápomocni. Stále mezi sebou v té obce relativně fungujeme," řekl Jan Stehlík.

"Já si myslím, že je důležité, aby na takových malých obcích byly obnovované malé zemědělské farmy. Ale zároveň aby zde svou činnost měli i řemeslníci, kteří dokážou pomoci v některých chvílích, když vám nejde voda, potřebujete opravit střechu a podobně. Aby si ti lidé zase navzájem pomáhali a doplňovali se ve svém životě tak, jako to vždy v historii bylo. Někdy bych řekla, že je to sice na dobré cestě, asi se to vylepšuje, ale je to pomalé. Pořád spousta řemeslníků na obcích chybí, chybí i ti malí zemědělci," řekla Jarmila Smotlachová, starostka obe Hlavenec.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu