• Načítám...
>

Tam, kde voní jahody

Pojem rodinná farma budí dojem, že jde spíš o menší zemědělce, kteří si nedělají velké ambice. Ve středních Čechách a zvláště v úrodném Polabí jde ale někdy o velmi zdatně se rozvíjející podniky, které plně využívají moderní technologie a neváhají se inspirovat v zahraničí.

Reklama

"Před 20 lety začala farma s tím, že pěstovala pouze jahody na pár arech. Postupem času se k tomu přidala výroba sazenic. V dnešní době už dodáváme do asi 500 zahradních center po celé ČR a na Slovensku," řekla Dagmar Hančová, spolumajitelka rodinné farmy.

"Začalo to tak, že to dělala už naše maminka a tatínek, takže ti to dělali ještě před námi. My jsme na to navázali a rozjeli jsme to ve větším," řekl Milan Hanč, spolumajitel rodinné farmy. 

Dnes Hančovi produkují široký sortiment ovoce a zeleniny a jsou největšími dodavateli jahodových sazenic v republice. Hlavně si také dokážou vychovávat své následovníky. 

"Nedávno se mě osmiletý syn zeptal, jestli si myslím, že jednou tuto firmu dobře povedou. Bylo to takové milé, že v těch 8 letech o tomto přemýšlí. Doufáme, že jim to vydrží, že to, to tady s námi zažívají, jim něco dává. Snažíme se jim ukazovat ty moderní technologie," řekla Dagmar Hančová. 

Na ně totiž farma vsadila především. Díky technologiím z Holandska dokáže vypěstovat jahody jak malované, které ale na rozdíl od těch, které si koupíme v supermarketu, mají chuť i vůni. Vše hlídá počítač. Teplotu, vlhkost a proudění vzduchu, zálivku. Ale dřiny si Hančovi i tak užijí více než dost. Možná právě proto drží při sobě. 

"Určitě tam musí být vzájemná tolerance, ještě když to není třeba jen manželský pár, ale jsou to 2 sourozenecké rodiny dohromady. Tak tam musí být vzájemná tolerance. Ti lidé musí držet spolu ať svítí slunce nebo je zamračeno. Ty situace jsou různé. Jsou takové, kdy je to všechno super, ale jsou i situace, kdy nastávají nějaké problémy a tam je důležité, aby ta rodina vždy držela pohromadě a vše se dá vyřešit. Mě na tom baví ta práce na čerstvém vzduchu, i když samozřejmě někdy je to hodně fyzicky a psychicky náročné. Ale člověk je sám svým pánem a vidí za sebou ty hodnoty, vidí ty spokojené zákazníky," řekla Dagmar Hančová. 

"Prostě nás to baví. Já, když někam odjedu a nejsem v tom zemědělství, nehrabu se v té zemi, tak mi to chybí," řekl Milan Hanč.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu