• Načítám...
>

Hořovice patřily cibulovému jarmarku

Už od roku 1989 se každoročně koná v Hořovicích cibulový jarmark. Na něm se každoročně prodá několik tun cibule. Ale jako na každém správném jarmarku zde nechybí ani jiná zelenina, ovoce a mnohé další.

Reklama

V Hořovicích se konal jubilejní 30. ročník Cibulového jarmarku. Jak už název tohoto jarmarku napovídá, můžeme na něm koupit hlavně cibuli, dále česnek ale i jinou zeleninu. A nejen to.

"Hlavně je to o burčáku, vínu, pití a dobrém jídle. Hrají tady kapely, jak u nás na zahradě, tak na náměstí. Jsou tu řemesla, stánky s oblečením a vlastně stánky všeho druhu," řekl Jaroslav Gross, předseda Českého zahrádkářského svazu Hořovice. 

Dominantou celé akce je několikametrový cibulový cop, který vždy visí na domě hořovických zahrádkářů. Ten letošní měří 8 metry a má skoro 80 kilogramů. A právě cibulové a česnekové copy jsou symbolem celé akce a koupit je můžete na každém rohu. 

"Prodáváme česnekové a cibulové copy, které vlastnoručně pleteme. Pak jsme udělali česnekové svazky. Dáváme do toho statici nebo nějaké sušené květiny, které si vypěstujeme a usušíme," řekla Miloslava Kociánová, prodejce cibulových copů. 

Už o několik metrů dále vidíme další cibulové a česnekové copy. Jejich složení má ale každý prodejce odlišné. 

"Květiny, papričky, všechno možné, co se dá, třeba šípek, jeřabiny. Jsou hodně oblíbené, vše se do večera vyprodá," řekla Vlasta Březinová, prodejce cibulových copů. 

Hořovické náměstí navštívilo několik tisíc lidí a nejčastěji kupovali právě cibuli. Ta funguje jako přírodní antibiotikum, potlačuje množení bakterií a obsahuje řadu prospěšných vitamínů a antioxidantů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu