• Načítám...
>

V Kolíně se měří čistota vzduchu

Město Kolín ve svých ulicích spustilo novinku, monitorování ovzduší. A tím se monitoruje ve dvou ulicích a aktuální údaje o stavu ovzduší si občané mohou najít i na webových stránkách města.

Reklama

Ve spolupráci s pražskou ČVUT spustil Kolín projekt měření čistoty ovzduší.

"Máme na 2 místech ve městě umístěna monitorovací zařízení včetně meteostanice. Jsou to velmi malé krabičky, kdy monitorujeme prachové částice všech typů podle velikostí a organické těkavé látky," řekl Tomáš Růžička, místostarosta Kolína. 

Data jsou posílána na dispečink a výsledky si tak může prohlédnout každý občan.

"My jsme ty informace převedli na náš městský web, kde si kliknou na ikonu monitoringu ovzduší a následně si vyberou místo, které chtějí sledovat. Uvidí ty hodnoty, které jsou tam měřeny v průměru jedné hodiny nebo dne," řekl Tomáš Růžička. 

Zatím je celý projekt v pilotní fázi. Už brzy by ale mohli návštěvníci webu vidět celou historii měření. Město chce data vyhodnocovat a spolupracovat např. s krajskou hygienickou stanicí.

"Do budoucna by bylo velmi zajímavé třeba přistoupit k nějaké studii kvality ovzduší v Kolíně a případně přijmout i opatření, která by mohla napomoci," řekl Tomáš Růžička. 

Mezi taková opatření by v krajním případě patřilo i určité omezení dopravy v místech, kde jsou limity dlouhodobě překračovány.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu