• Načítám...
>

Vedení kraje má novu koncepci proti suchu

Nedostatečné dešťové srážky a dlohotrvající sucha pocítili hlavně zemědělci a lidé ve Středočeském kraji, nejvíce v Polabí. Vedení kraje proto přichází z novou koncepcí, díky které by se podařilo více zadržovat vodu nejen pro pěstitele, ale i pro běžné obyvatele.

Reklama

Zákaz mytí aut a zemědělské techniky, zalévání trávníků, zahrádek a hřišť, napouštění bazénů a koupališť. To je stručný výčet dočasných omezení, která musela být zavedena kvůli dlouhodobému suchu, které sužovalo Středočeský kraj. Nejhůře na tom byli obyvatelé a zemědělci v blízkosti Polabí.

"Ten průtok Labe byl velmi nízký a má to dopad hlavně na zemědělskou produkci a na všechna odvětví, třeba lesy. Musím říct, že jsme akorát udrželi dostatek pitné vody," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky SČ kraje. 

Vzhledem k tomu, že se očekává, že tato sucha budou i v příštích letech, vedení kraje chce zavést dlouhodobější účinnější opatření. Více pitné vody by mělo v budoucnu zajistit nové koryto propojující Želivku, Prahu a Středočeský kraj. 

"Cílem by mělo být vybudování ještě jedné štoly, která vede z Želivky do Prahy, protože dnes nemáme žádnou náhradu. Kdyby se něco stalo, milion lidí bude bez vody," řekl Miloš Petera.

Podle Miloše Petery nemají vodní systémy v Praze dostatečnou kapacitu na to, aby se voda předávala do Středočeského kraje. Mělo by tedy dojít k posílení vodojemů pitné vody. 

"Abychom dostali dostatek vody do Středočeského kraje, hlavně v oblastech Kladenska, Berounska, Rakovnicka, Příbramska," řekl Miloš Petera.

Vedení kraje v tuto chvíli zkoumá i využití tzv. důlní vody, která se nachází v podzemí uhelných dolů na Kladensku. 

"Dnes nám vychází, že v současné době je zásoba asi 150 milionů kubíků vody, která by se mohla do budoucna používat jako zdroj pitné vody," řekl Miloš Petera.

Obyvatelé Středočeského kraje by se měli připravit i na zdražení pitné vody. To by mělo platit už od začátku příštího roku. O kolik přesně, to zatím není jasné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu