• Načítám...
>

Policisté hlídají Brdy dronem

Už třetím rokem příbramští policisté dohlížejí na chráněnou krajinnou oblast Brdy. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlé území a mnohdy i nepřístupný terén, pomáhají jim při práci nejen terénní vozidla, ale i bezpilotní dron.

Reklama

Od května minulého roku používají příbramští policisté pro svou práci, jako jediní v republice, bezpilotního drona. Využití tohoto létajícího parťáka je široké. Díky němu se daří strážcům zákona vyřešit mnoho případů nebo přestupků. 

"Jedenáctkrát to byla pátrací akce, především po seniorech, také to byl zraněný cyklista a dítě. Potom, ve 44 případech, to bylo bezpečnostní opatření, takže to byly např. velké hudební festivaly, nějaké slavnosti a podobně. A v 18 případech nám dron pomáhal ohledávat nějaká místa závažných událostí," řekla Monika Schindlová, tisková mluvčí KŘP Středočeského kraje. 

Bezpilotní dron je prioritně určen pro dohled nad CHKO Brdy, která disponuje rozsáhlým a mnohdy nepřístupným terénem.

"V loňském roce jsme řešili např. 458 nepovolených vjezdů do CHKO Brdy. Ale řešili jsme i jiné případy, právě třeba nepovolenou těžbu dřeva, odcizení rozcestníků a značení," řekla Monika Schindlová. 

Tento desetikilogramový dron má rozpětí okolo 1,5 metru a doletí až do vzdálenosti 10 kilometrů. Mimo jiné je vybaven i kamerou na noční vidění, takže mu jen tak něco neunikne. 

"Je tam termokamera s rozlišením 640x480. Termokamera samozřejmě snímá tepelné pole, tzn. používáme ji při pátrání nebo při činnostech, kdy v lese něco hledáme," řekl Petr Svoboda, oddělení Příbram - Venkov. 

Např. při pátrání po osobách je tento dron někdy efektivnější než vrtulník. Díky výměnným bateriím může být téměř neustále ve vzduchu a monitorovat určenou oblast. Další výhodou je i ekonomičtější provoz, který vyjde okolo 700 korun za den.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu