• Načítám...
>

V Jincích na Příbramsku vznikne muzeum hutnictví

V Jincích na Příbramsku vznikne muzeum. Obec totiž odkoupila bývalou huť Barbora a plánuje v ní vytvořit expozici. Ta by mohla vystavovat trilobity z místního naleziště a nebo přibližovat život slavného houslisty Josefa Slavíka, který se v Jincích narodil.

Reklama

Stavení, které sloužilo jako huť, se bude opravovat. Obec Jince totiž odkoupila budovu od soukromníků, kteří ji nechali chátrat. V budoucnu by tu mohlo vzniknout muzeum, které se bude mimo jiné věnovat historii hutnictví.

"Chtěli jsme se právě věnovat oblasti hutnictví tady v okolí Brd, protože tady, už asi od roku 1310, se kutalo a tavilo železo různými metodami. V Jincích se máme čím pochlubit. Máme tady houslistu Josefa Slavíka, máme ho víceméně po celé Evropě a jsme v Jincích, takže sem patří i trilobiti. Předpokládáme, že bychom nechali lidem i sáhnout si na ten kámen, aby si ho rozklepli a toho trilobita našli," řekl Josef Hála, starosta Jincí.

Budovu obec koupila na konci loňského roku za 5 milionů korun. Pak začalo zpracovávání projektové dokumentace a obec musela vysoutěžit zhotovitele první části oprav. Rekonstrukce začne na jaře příštího roku. Stavební firma začne u střechy. Na její opravy uvolnil peníze Středočeský kraj. Projekt budovy zachová vysokou pec i přilehlá pracoviště. K tomu všemu ale nabídne i společenské prostory. 

"Kromě toho, že tam bude hutnictví, tak počítáme, že bude nějaký otevřený prostor, kam by bylo možné přinést židle, udělat tam koncert a sloužilo by to i k těmto účelům. Ten venkovní areál, který je také nádherný, bychom využili na letní slavnosti a atrakce," řekl Josef Hála. 

V těchto dnech probíhá jednání s památkáři, kteří dali rekonstrukci zelenou. Zatím není vyčísleno, na kolik korun vlastně celý projekt vyjde. To přiblíží až plán využití stavby. Finance na rekonstrukci bude obec žádat např. z regionálního operačního programu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu