• Načítám...
>

Vlastenectví nevymřelo

Samozřejmě nás zajímalo, zda a jak vnímali sté výročí založení Československa lidé v obcích a městech. A byli jsme překvapeni. Ačkoliv je vlastenectví u nás často složitým pojmem, zdá se, že nevymřelo.

Reklama

"My jsme měli oslavy, připomínky 100 let české státnosti, 28. října, kdy bylo tragické počasí, pršelo, přes to se sešlo spoustu lidí a hodně občanů využilo možnost přihodit si zeminu ke kořenům Lípy svobody. Naše děti z naší školy zanechaly u kořenů vzkazy pro budoucí generace a myslím, že atmosféra byla úplně krásná," řekla Jana Poláková, starostka obce Byšice. 

"Nám posloužila tato cesta, obnovované místo tady na trojmezí tří katastrů, takže tady jsme se sešli spolu s našimi občany z Ratměřic, naproti nám přišli občané Zvěstova s vedením obce a tady jsme v sobotu, na začátek všeho, zasadili právě ty památeční lípy," řekl Viktor Liška, starosta obce Ratměřice. 

"Tady si třeba jeden strom vykopaly kompletně děti, tak už ten pocit, že třeba za 50 let budou vědět, že to dělaly v rámci oslav těch 100 let republiky," řekl Karel Babický, starosta obce Zvěstov. 

"V celé republice to byly tisíce lip. Ve Středočeském kraji stovky. O některých už víme právě v rámci projektu Lípy republiky, takže jsme se o nich dozvěděli a jsou v databázi. Další budou do projekty zařazovány postupně tak, aby se nezapomnělo na jejich poselství a aby byly chloubou obcí a měst další desítky a stovky let. Bylo hezké, že ty lípy sázely jak obce, tak i spolky nebo třeba školy a školky," řekl Aleš Rudl, koordinátor projektu Lípy republiky.

"Uvědomí si sebe samotné, uvědomí si určité hodnoty a ta lípa je vlastně náš národní symbol, symbol naší země. Je to hmatatelný podnět, který je vede k zamyšlení. Ta lípa nám bude připomínat nejen to výročí, ale i to, že děti se o ni mají postarat, zalévat jí," řekla Hana Nováková, ředitelka MŠ Motýlek, Mělník.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu