• Načítám...
>

V Benešově ocenili spisovatele

Už 4. ročník oceňování nejúspěšnějšího spisovatele proběhlo tentokrát v Benešově v Muzeu umění a designu. Oceněn byl autor básnické sbírky poezie - Stébla.

Reklama

V prostorách Muzea umění a designu v Benešově byl slavnostně vyhlášen nejlepší středočeský spisovatel uplynulého roku. Literární cenu Františka Hrubína tentokrát získal Michal Černík za básnickou sbírku Stébla.

"Je to v podstatě vyznání k životu. Vyznání ke všemu, co měl člověk rád, co má rád, nad čím dumá, co se ho dotýká. Jsou to filozoficko-básnická zamyšlení," řekl Michal Černík, nositel ceny Františka Hrubína. 

"Jak Michal sám řekl, velmi škrtal. Takže ta úspornost, to, jak se celý život propracovával k tomu jednoduchému výrazu, toto dílo reprezentuje. Proto jsme ho ocenili. Pro ten prostý výraz, který oslovuje to lidské v člověku," řekl Lubomír Brožek, předseda Klubu českých a slovenských spisovatelů. 

Cenu, která nese název po předním českém spisovateli Františku Hrubínovi, udělili Klub českých a slovenských spisovatelů, společně s vedením Středočeského kraje, už počtvrté. 

"Tak literatura, písmo, psané slovo, patří odnepaměti k nějaké kulturní vyspělosti národa nebo civilizace celkově, takže je to samozřejmě známka určité úrovně," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

"To, že si vážíme někoho, kdo něco umí, je přirozené a měli bychom to dávat najevo. Byl jsem u všech 4 ročníků této soutěže a vždy mě překvapilo, kolik zajímavých lidí v našem kraji máme," řekl Zdeněk Štefek, zastupitel Středočeského kraje. 

V rámci slavnostního předání ceny za literární dílo proběhl v benešovském Muzeu umění a designu také doprovodný program. Nechyběla třeba živá hudba nebo recitace z tvorby laureáta ceny Jiřího Klema.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu