• Načítám...
>

Votice neví, co s týranými koňmi

O stádu 78 zbídačených koní, které živořilo dlouhé roky na pastvině v Jankově jsme vás informovali v únoru a březnu tohoto roku. Bez pomoci města Votice a chovatelů by tento příběh měl velmi smutný konec. Většinu těchto zvířat se podařilo prodat v aukci novým majitelům. Posledních osm z nich, ale stále čeká co s nimi bude, jelikož se k nim vztahuje soudní řízení, které se protahuje.

Reklama

Středočeskému kraji se podařilo prodat v aukci většinu zbídačených koní, které doslova živořili na pastvině v Jankově. Zbylých 8 stále čeká na to, co s nimi bude. Soudní řízení s původním majitelem se totiž neustále protahuje a město je nesmí prodat.

"Město je v podstatě v tuto chvíli bezmocné, protože hlavní líčení u soudu zatím nezačalo, dostali jsme informaci, že jednak se vypracovává znalecký posudek a obviněný se ze zdravotních důvodů odmítá zúčastnit soudního řízení," řekl Jiří Slavík, starosta města Votice.

Náklady spojené s převzetím koní vyšly město na 2, 5 milionů korun, které by měly být uhrazeny od Ministerstva zemědělství. Další statisíce musí radnice platit ze svého za ustájení a péči.

"Co se týká těch osmi koní, tak ty náklady řádově činí k dnešnímu dni dalších 300 tisíc korun. Bohužel teď musíme navyšovat prostředky těm chovatelům a to z důvodu velikého sucha," řekl Jiří Slavík.

Pokud soud nerozhodne v nejbližší době, může dojít k situaci, že zastupitelstvo města nenavýší rozpočet a nezbudou peníze pro chovatele koní.

"Může se stát, že zastupitelé na to ty peníze neodhlasují a pak tedy nevím, jak bychom konali," řekl Jiří Slavík.

Podle chovatelky Patricie Pitříkové je hlavní problém v legislativě.

"Majitel je z obliga, zbaví se zvířete, o které už se nechtěl starat nebo se o něj nedokázal postarat a nic se neděje," řekla Patricie Pitříková, chovatelka koní.

V případě, že by chovatelé nedostali zaplaceno, jsou podle zákona i přesto povinni se dále starat o tyto koně na vlastní náklady. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu