• Načítám...
>

Zámek Zvěstov projde rekonstrukcí

Zámek Zvěstov odkoupila v roce 2016 obec od soukromého majitele za symbolickou korunu. Hrozilo totiž, že katastrofický stav kulturní památky ohrozí místní obyvatele, a také proto, že pozemky, které k zámku patří, chtěla obec využívat pro své potřeby. V současné době je stavba zabezpečena a připravena na rekonstrukci a dostavbu. V budoucnu by mohlo sloužit jako kulturní centrum a muzeum.

Reklama

První písemná zmínka o zámku Zvěstov se objevila kolem roku 1443. Do roku 1948 byl po většinu času obydlený a využívaný. Poté ho však převzal stát a sloužil místním zemědělcům ke skladování chemikálií a chování prasat. Po restituci byl navrácen původním majitelům, kteří ho však převzali ve zdevastovaném stavu. Obec Zvěstov tuto památku odkoupila za symbolickou korunu.

"Obec už investovala 400 tisíc, v letošním roce bude investovat minimálně 300 tisíc," řekl Karel Babický, starosta obce Zvěstov.

V současně době došlo k zajištění statiky stavby a bezpečnosti. Zámek tak může projít rekonstrukcí, která je rozdělená do 4 etap.

"První etapa je doplnění zřícené gotické části toho křídla, protože potřebujeme obnovit komunikaci a to je renesanční schodiště, které do části toho křídla bylo vestavěno," řekl Miroslav Fuchs, architekt, statik.

Obnova zámku zahrnuje i dostavění západního křídla, které bylo v 70. letech 20. století odstřeleno. Zhruba dvoumetrová pokrývka suti, která zasypala okolí stavby, je tvořena původními kameny, které nikdy nebyly odvezeny. Paradoxně díky tomu se podařilo udržet 50 let základy zámku ve velmi dobrém stavu. Další výhodou je, že se tento materiál znovu použije na obnovu této historické památky.

"Doplňování tak velikých tlustých konstrukcí by vyžadovalo spoustu nového materiálu, ale já ten materiál mám v této suti," řekl Miroslav Fuchs.

V prostorách Zvěstova by měla vzniknout nejen obřadní síň, ale i expozice zaměřené například na radiotechniku či historii těžby zlata. V rámci oprav této památky dojde i k revitalizaci okolí a bývalého zámeckého parku. Zde vznikne výchozí místo pro naučnou stezku, která povede ke zlatému dolu Roudný. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu