• Načítám...
>

Kolín testuje SOS hlásky

Obyvatelé Kolína mohli v posledních dnech narazit na sloupy s označením SOS. Jedná se o tzv. sos hlásku, která v případě potřeby spojí s dispečinkem městské policie nebo poskytne pomůcky pro první pomoc.

Reklama

Město zkouší tzv. sos hlásky. Sloupy, které v případě nouze dokáží pomoci a třeba i zachránit život jsou vybavené pro první pomoc a zároveň umožňují hlasové spojení občanů s dispečinkem městské policie.

"Je to hláska, která má v sobě zabudované kamery. Pokud někdo stiskne to červené sos tlačítko, tak se aktivuje městská policie. Ta přes 4 kamery vidí, co se kde děje a může dávat hlasové pokyny. Okamžitě to vytvoří prostupný telefonický most mezi městskou policí a tím, kdo to zmáčkl," řekl Michael Kašpar, místostarosta Kolína.

"V okamžiku, kdy se ten občan dovolá na dispečink městské policie, tak operátor po vyhodnocení situace má možnost otevřít občanovi prostor, kde jsou k dispozici dvě lékárničky, dva hasící přístroje a automatický defibrilátor," řekl Jaroslav Šulc, vedoucí oddělení telematiky.

Zařízení jsou v Kolíně nainstalována dvě. Jedno je u lávky ze zálabské strany a druhé u autobusového terminálu.

"Jedna firma se tím zabývá už asi 15 let a vyvíjí svoje hlásky pro dálniční systémy. Když viděli tyto systémy v zahraničí, tak s tím přišli za námi a my jsme jim dovolili na půl roku nainstalovat tyto hlásky na jejich vlastní náklady a uvidíme, jak se to osvědčí," řekl Michael Kašpar.

Pokud se provoz SOS hlásek v Kolíně osvědčí, vedení města nevylučuje pořízení dalších.

"Po půl roce chceme nějakou zpětnou vazbu od městské policie, od státní policie, případně od našich úředníků, jak se využívá, jaké jsou zkušenosti a pokud by byly dobré, tak je na pořadu dne se zamyslet, zda tyto hlásky neodkoupit a nerozšířit je po dalších frekventovaných lokalitách po městě," řekl Michael Kašpar.

Mimo výbavy pro první pomoc mají SOS hlásky v Kolíně antigrafitti úpravu, aby šly snadno vyčistit od případného posprejování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu