• Načítám...
>

Zvěstov a Ratměřice spojuje nová stezka

Z obce Zvěstov do Ratměřic a zpět se dostanete za pár minut na kole či pěšky díky nově stezce, která zde původně byla už v 50. letech minulého století. Pak byla zrušena zemědělci, aby propojili jednotlivá pole. Hlavním cílem obnovení této cesty bylo zabránění půdní eroze a následného zaplavovaní níže položených domů při přívalových deštích.

Reklama

Obce Zvěstov a Ratměřice spojují rozsáhlá pole. Ta se však nachází na mírném kopci. Během přívalových dešťů tak dochází k zaplavování níže položených domů. Jednou z možností, jak tomu dlouhodobě zabránit, bylo vytvoření cesty a dalších protierozních opatření.

"Není to pouze tato stezka, ale celý komplexní projekt obnovy krajinotvorných a protierozních opatření na Ratměřicku a Zvěstovsku, což je obnova skoro pěti kilometrů polních cest a alejí kolem nich. Tato cesta je speciální, protože spojuje konkrétní dvě obce," řekl Viktor Liška, starosta obce Ratměřic.

Obnovení této původní stezky nenabízí občanům jen ochranu před přívalovými dešti, ale zároveň poskytuje příjemnou projížďku lesem a zkratku. Cesta po běžné komunikaci je totiž o polovinu delší. Konkrétně o dva kilometry.

"Vyhýbáme se komunikaci druhé třídy, která je problematická. Děti chodí do školy v Jankově, mohou používat kola," řekl Karel Babický, starosta obce Zvěstov.

Tato polní cesta projde ještě menší úpravou. Část, která se nachází na území Zvěstova, bude zpevněna drceným kamenem.

"Každopádně ji chceme zpevnit, v té zvěstovské části je uježděná, chceme to vysypat drtí, aby se tady bez problému jezdilo na kole," řekl Karel Babický.

V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa zde místní občané vysázeli lípy přátelství, které tak stvrzují dobré vztahy obou obcí.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu