• Načítám...
>

Tam, kde vládne brouk

Co se děje v našich lesích? Proč lesní cesty lemují stovky a tisíce smrkových klád? Za všechno může lýkožrout smrkový, řečený brouk. Ale možná není sám.

Reklama

"Stojíme uprostřed lesa, který neustále vypadá jako les. Můžeme se dočkat toho, že tu nebude?"

"Taková situace bohužel může nastat. Dnešní problém se týká hlavně smrkových porostů. Na první pohled ten les vypadá relativně zdravě, minimálně pro laickou veřejnost tak může působit, ale když se zadíváte do těch korun, tak tam jisté symptomy nějakého poškození určitě vidět jsou," řekl Jaroslav Ďucha, lesník. 

"Je tady všude plno vytěženého dřeva. Stíháte to vůbec, nebo je ten brouk rychlejší?" 

"Situace tak eskalovala, že už je ten brouk v podstatě před námi, jak jste řekla. Ta situace je opravdu asi nejhorší, co já i lesníci starších ročníků pamatují," řekl Jaroslav Ďucha.

"Vysoké teploty vedou k tomu, že jsou postupně ohroženy veškeré dřeviny, nejen smrk, který se často uvádí, u kterého k tomu přistupuje gradace podkorního hmyzu. V současné době jsme např. zaznamenali velkoplošné usychání borových porostů v oblasti Polabí," řekl Václav Bašta, ředitel KŘ Lesů České republiky. 

"Opravdu to je obrovská katastrofa, která je netušená. Běžný člověk to nějakým způsobem vnímá z médií, že se o tom mluví, někde to vidí. Ten reálný stav je ale ještě daleko horší," řekl Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu