• Načítám...
>

Do Rakovníka přijel Legiovlak

Legiovlak zavítal do Rakovníka. Také tam mohli zejména školáci obdivovat pojízdné muzeum, ve kterém se dozvěděli zajímavosti ze života českých legionářů. K vidění jsou vagony upravené do podoby, v jaké je čeští legionáři denně využívali. Speciální vlak provozuje Česká obec legionářská.

Reklama

Různé typy vagonů, jaké používali čeští legionáři za občanské války v Rusku, nabízí k prohlédnutí pojízdný Legiovlak, který byl tentokrát přistaven v Rakovníku. Zájemcům má ukázat, jak vojáci na Sibiři cestovali, žili a také bojovali.

"Každý ten vagon je jiný. Máme tady např. ubytovací vůz nebo zdravotní vůz, případně obrněný. Takže každý návštěvník si tady najde něco. Ta škála exponátů je opravdu různorodá. Uniformy, výstroje, také třeba originální předměty, které si jako zákopové umění vyráběli legionáři, případně nějaké zajímavosti, jako je třeba jediná dochovaná promítačka, kterou náš osvětový odbor na Sibiři používal," řekl Zdeněk Votava, velitel posádky Legiovlaku.

Legiovlak cestuje po republice už 4. rokem a přijíždí do měst, která si ho objednají. Rakovník je letos už 73. zastávkou tohoto pojízdného muzea. Přistavit se může všude tam, kde jsou koleje. Muzeum je určeno všem, nejvíce ho ale navštěvují školáci, kterým chtějí organizátoři připomenout jeden vlak. 

"Bez legionářů by nevzniklo Československo a neměli bychom svou svobodu a samostatnost. To je, myslím si, to stěžejní, co tady prezentujeme, kromě samozřejmě historie našich československých legií v Rusku," řekl Zdeněk Votava.

Legiovlak provozuje Česká obec legionářská, ve které se sdružují potomci a sympatizanti legionářů ale i váleční veteráni z druhé světové války, nebo třeba z misí v Perském zálivu, Afghánistánu, Iráku a podobně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu