• Načítám...
>

Dřevo prožívá svou renesanci

Ale dost minulosti. Současná středočeská architektura je, s nadsázkou řečeno, architekturou období klidu a návratu k přírodě. A ke dřevu. Jednou z prvních vlaštovek využití dřeva ve velkém je sportovní hala Na Chrupavce v Líbeznicích.

Reklama

"Ukazuje se, že ty dřevěné stavby mají v dnešní době takový moderní rozměr, protože jsou v podstatě z obnovitelných zdrojů, jsou dobře tepelně izolovatelné, jsou přirozeně příjemné na dotyk a myslím si, že v tomto případě líbeznické sokolovny, se ukázaly i přirozené akustické parametry. Takže ta stavba nám funguje dobře i jako koncertní sál," řekl Jan Hájek, architekt. 

"Není problém třeba s hasiči, v případě dřevostaveb?"

"Myslím, že právě naopak, po roce 1989 ty předpisy byly už docela dobře nastavené pro to, aby dřevostavby mohly vznikat. To, co se týká požárních zatížení a parametrů, se musí brát v úvahu. Nakonec se ale vlastně ukazuje, že i to dřevo je v případě požáru odolnější konstrukcí, než např. ocel, která se žárem láme," řekl Jan Hájek. 

"Jak se v současné době staví takové centrum? Je to velký problém, nebo je to naopak jednodušší, než třeba v minulosti?"

"Jde o to, jestli myslíme návrh stavby, nápad, realizaci autorské myšlenky, nebo společenské zakotvení. My jsme na tomto projektu poznali, že tím, že projektant dokončí plán, tak není hotovo. Naopak se tam začíná ta věc projednávat a vysvětlovat. Je to jedna z nejtěžších cest. Je to ale nejlepší způsob k tomu, aby potom společnost tu stavbu přijala," řekl Jan Hájek.

"Já vlastně musím říci, že v Líbeznicích to tak těžké nebylo, protože tato stavba byla od začátku chtěná. Už od té skici na to líbeznická veřejnost reagovala velmi příznivě," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice. 

"Myslíte, že to dělá to dřevo?" 

"V tomto případě myslím, že ano. Také myslím, že to hodně dělá to, že ta stavba je velmi citlivě zasazená do terénu. S Líbeznicemi je schopná komunikovat a dotvářet je, ne přetvářet, což myslím, že je také důležitá věc," řekl Martin Kupka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu