• Načítám...
>

Kralupský most je stavbou století

U příležitosti stého výročí vzniku republiky vydal Středočeský kraj publikaci Stavby století. Mezi nimi je i Masarykův most v Kralupech nad Vltavou.

Reklama

Kralupský most T.G. Masaryka je jednou ze staveb století. Své místo tak našel spolu s dalšími 42 stavbami v nové publikaci Středočeského kraje.

"Pro město je to samozřejmě velmi významné zjištění, protože Kralupy, ač jsou starým městem, první zmínky jsou někdy z roku 900, nikdy neměly žádné velké historické památky. Takže most je pro nás jedna z největších památek a největší stavba, kterou tady lidé obdivují," řekl Marek Czechmann, starosta města Kralupy nad Vltavou. 

Most byl postaven v letech 1926 až 1928 za starosty Josefa Vaníčka.

"Byla dlouhá příprava, údajně se 25 let jednalo o tom, kde bude most stát, na jakých pozemcích, jakou konstrukci by měl mít. Nakonec vyhrála varianta železobetonové konstrukce architekta Krohy a stavebního technika Farského," řekl Marek Czechmann. 

Díky svým 80 metrům to v té době byl jeden z největších železobetonových oblouků v ČR. 

"Další zajímavostí k té historii je to, že při konci výstavby došly peníze, takže se muselo navrhnout placení mýtného. Do současné doby se zachoval mýtní domek, který je na levobřežní straně. Z toho mýtního domku a z teras, které tam jsou, jsme asi před 3 lety udělali krásné infocentrum," řekl Marek Czechmann. 

O dalších významných a stylově zajímavých středočeských stavbách se můžete dočíst v publikaci s názvem Stavby století ve Středočeském kraji. Ta vznikla ve spolupráci a za finanční podpory Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu