• Načítám...
>

Mukařov podporuje třídění odpadu

Obec Mukařov podporuje třídění odpadu pomocí individuálních popelnic. Ty jsou na vyžádání určené všem obyvatelům, kteří nechtějí papírový nebo plastový odpad vhazovat do velkých kontejnerů, ale využívat menších nádob umístěných na zahradách.

Reklama

Obec Mukařov nabízí svým obyvatelům možnost třídění plastového a papírového odpadu pomocí individuálních nádob, které mají místní umístěny na svých zahradách. O tuto službu je velký zájem a od srpna letošního roku byly rozdány popelnice přibližně 350 rodinám. 

"Nápad už jsme měli asi před 3 lety, protože vidíme, jak to vypadá kolem stanovišť na separovaný odpad, kde jsou neustále ty nádoby přeplněné. Tak jsme se rozhodli, že zkusíme tuto variantu, kterou už jsme viděli v okolních obcích, kde se poměrně ujala. Mně trvalo poměrně dlouho, než se mi v zastupitelstvu podařilo toto prosadit, protože tu službu samozřejmě musí někdo dotovat a nakonec jí dotuje obec. Ale v loňském roce se to konečně podařilo prosadit," řekl Rudolf Semanský, starosta obce Mukařov.

Popelnice jsou obyvatelům poskytnuty na základě vyplněného formuláře, který byl k dispozici pomocí místního zpravodaje. Zažádat o ně lze ale také např. přes mobilní sms rozhlas.

"To znamená, že i touto službou je možné se zaregistrovat do systému, pak samozřejmě email nebo i osobní objednávka v úředních hodinách," řekl Rudolf Semanský.

Po registraci je možné nádoby jak na papír, tak i plast, vyzvednout v mukařovském sběrném dvoře. 

"Nádoby jsou k vyzvednutí tady u nás. Je možné je vyzvednout v otevírací době sběrného dvora, což je středa a sobota. Je to i v odpoledních hodinách, takže myslím, že časově to lidi nijak neomezuje. Pokud není ta možnost nebo je občan třeba starší a nemá se sem jak dostat, jsme ochotni po telefonické dohodě i rozvážet," řekl Miroslav Veselý, vedoucí TS Mukařov, Srbín a Žernovka.

Svoz těchto popelnic probíhá jednou měsíčně a podobně jako papír a plasty mohou místní třídit také bioodpad.

"Tímto způsobem už likvidujeme i bioodpad. Občané mají možnost vzít si nádobu na bioodpad a likvidovat ještě bioodpad tímto způsobem," řekl Rudolf Semanský.

Individuální popelnice mají obci ulevit od přeplněných kontejnerů na tříděný odpad, který do Mukařova mnohdy sváží také obyvatelé okolních vesnic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu