• Načítám...
>

Perníkářství je starobylé řemeslo

V Muzeu Českého krasu v Berouně je připravena výstava zaměřená na perníkářské řemeslo, jeho vývoj a zánik způsobený průmyslovou revolucí. Expozice dále představuje například nejstarší dochované a ručně vyřezávané formy na perník nebo nástroje na zpracování cukrářských výrobků.

Reklama

Výroba perníků, jak ji známe v současné době, je zcela odlišná, než jaká byla před více než 100 lety. Natolik to dokládá neobyčejný příběh perníkáře Matěje Warouse z Berouna, který cestoval na území Rakouska - Uherska, aby nasbíral cenné zkušenosti. Nakonec se vypracoval v uznávaného a oblíbeného cukráře.

"V Praze byl zaměstnán u cukráře Šťastného a z té cukrárny si odebíral cukrovinky, dorty a všechny cukrářské produkty Císařského dvoru v Praze. Tehdy v Praze dožíval emeritní císař Ferdinand V. řečený Dobrotivý," řekl Zdeněk Polanský, kurátor výstavy.

Po ukončení studia si Matěj Warous vydal na vyučenou do světa. Během svých cest zjistil, že dochází k výrazné změně, kdy se od tradiční výroby perníků upouští.

"Začínal jako perníkář, kdy v 18 letech v oškubaném kabátě a s jedním zlatým v kapse vytáhl paty z Berouna na ten vandr, tak zjistil, že to jeho řemeslo nemá budoucnost. Snažil se získat novou odbornost v oboru cukrářském," řekl Zdeněk Polanský.

Expozice zároveň představuje nejstarší perníkové formy, které se ručně vyřezávaly z tvrdého dřeva.

"Nebo se dělal tabulový perník, který se třeba strouhal na maso, takže ty jednoduché táfle si dělali třeba perníkáři sami, ale většinou to jsou mistrovská díla řezbářů a rytců," řekl Zdeněk Polanský.

Návštěvník se během výstavy seznámí nejen s historií, ale i s dobovým náčiním, jako je třeba výrobník na zmrzlinu, odpeckovávač třešní nebo předchůdce mixéru. To a mnohem více je pro zájemce k vidění do konce února. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu