• Načítám...
>

Hořovice získaly dotaci na zeleň

Město Hořovice obnovuje sídelní zeleň. Na akci město získalo finanční dotaci. Částkou téměř 2 000 000 korun tak Evropský fond městu pokryl 60 % z celkových nákladů.

Reklama

Vedení města Hořovice na Berounsku zahájilo radikální obnovu sídelní zeleně. Kvůli finanční náročnosti je akce rozdělena do několika etap. Tou první byla úprava okolí sídliště Višňovka.

Nahrazena byla především poškozená, nevzhledná nebo problematická zeleň.

"Vlastníci bytových domů si vysazovali kolem těch bytů to, co se jim zlíbilo, co je napadlo a výsledkem toho byl stav, kdy ta zeleň potom vzrostla a město muselo řešit situace jako je kácení jehličnanů, které zasahovaly do fasád domů, do oken, kde už v podstatě narušovaly stav toho obvodového pláště," řekl David Grunt, vedoucí odboru výstavby a životního prostředí.

Na vhodných místech sídliště by pak tyto jehličnany měly nahradit více odolné listnaté stromy.

"Jehličnaté stromy úplně do centra měst nepatří, takže jsou vysazované listnaté stromy. Jehličnaté stromy, které byly vyhodnoceny jako havarijní, případně poškozené nebo už nemají potenciál k dalšímu růstu, tak byly navrženy ke kácení a samozřejmě místo stromů, které byly navrženy ke kácení, tak je adekvátně vysazován počet těch listnatých stromů," řekl David Grunt.

Přesto se radnice ze strany obyvatel na některých místech potýká s nesouhlasem kácení stromů.

"Ty projekty jsou většinou zpracovány na odborné bázi a ti občané, protože nejsou odborníci a mnohdy to samozřejmě naráží na to, že tam proběhla nějaká jejich vlastní výsadba, tak mají nějaký vztah k té zeleni a samozřejmě se té původní nechtějí zbavit," řekl Jiří Peřina, starosta města Hořovice.

V takovém případě radnice podrobuje svůj názor veřejné diskuzi. Pokud vedení Hořovic zdejší obyvatele nakonec nepřesvědčí, slibuje místním vyhovět. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu