• Načítám...
>

Středočeský kraj si připomíná hrdiny

Hrdinské činy československých odbojářů za druhé světové války nově bude připomínat také odlitek zdi významné londýnské budovy Porchester Gate, kde se připravovala řada akcí našeho odboje včetně atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Jeho odhalení se zúčastnila řada významných osobností.

Reklama

V horním zámku v Panenských Břežanech odhalilo vedení Středočeského kraje otisk londýnské zdi ze dvora domu Porchester Gate. Právě tam se totiž během II. světové války zrodil plán Operace Anthropoid. Odlitek má proto připomínat protinacistický odboj. Otisk zdi podnítilo vedení Oblastního muzea Praha - Východ, které také spravuje památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech.

"Je nesmírně důležité si připomínat odboj jak východní, tak západní, protože bez lidí, kteří by byli ochotni nasadit své životy, se tady nemůžeme bavit česky a nejsme v tomto prostoru naší země, protože bychom byli vyhubeni," řekla Hana Bílková, správkyně PNÚO Dolní Břežany.

"Je potřeba, aby si nejen naše, ale i generace našich dětí připomínala historická fakta, protože historie se opakuje. Pokud se z ní nepoučíme, tak budeme jako lidstvo dělat neustále ty stejné chyby. Já si myslím, že je to nezbytně nutné," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Po odhalení otisku drželi hosté minutu ticha a k poctě padlým protinacistickým odbojářům zazněla státní hymna i večerka. Celé pietní akce se zúčastnila řada významných osobností a vysokých politiků. Mezi nimi nechyběl ani britský velvyslanec.

"Většinu té práce odvedli Češi. Naši čeští přátelé totiž byli ti stateční, ti pracovití a já mohu jen říct, že je skvělé, že tu dnes mohu být," řekl Nicholas Stewart Archer, britský velvyslanec.

Po slavnostním aktu se všichni hosté přesunuli do Kaple svaté Anny, kde kardinál Dominik Duka vedl bohoslužbu. Závěrem akce bylo pohoštění a koncert dobové hudby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu