• Načítám...
>

Stará láska nerezaví

Je až překvapivé, jak se středočeské vesnice od sebe navzájem liší, jde-li o přístup k novým technologiím. Už jenom rozdílný způsob komunikace s občany napovídá, kde mají novinky zelenou a kde se naopak zastavil čas.

Reklama

Takových obcí jsou ve Středočeském kraji stovky. Malé a od Prahy vzdálené. Do dnes v nich přežívají zvuky a vůně venkova. Má to svoji poezii. Ta ale končí v okamžiku, kdy vám přímo do okna začne obecní amplion servírovat decibely srovnatelné s parní píšťalou. A jestli jste se stěhovali do malé vísky kvůli klidu, brzy se začnete ohlížet po jiných možnostech. A ty existují.

"My jsme malá vesnička, já jsem z obce Kroučová, a už několik let používáme sms komunikaci, takže do každé rodiny jde sms. V případě, když je potřeba, je nějaká náhlá situace, tak okamžitě občané vědí, takže já jsem za tyto moderní technologie moc ráda," řekla Hana Hajná, starostka obce Kroučová. 

"Ten systém je z mého hlediska asi nejlepší, protože v podstatě problém předávání informací v obci je hodně stanovený tím, že lidé jezdí do práce a do obce se vrací většinou navečer, což už poté není možné obsáhnout běžným rozhlasem. Takže ta aplikace na rozesílání mobilních zpráv se mi jeví jako velice dobrý nástroj, používám ho a doporučuji ho dále," řekl Luděk Urbanec, starosta obce Vitice. 

"Moderní technologie samozřejmě naše obec využívá, hlavně je to forma sms, která nahrazuje původní formu stávajících rozhlasů, které už nebyly vyhovující z důvodu vytíženosti občanů. Nebylo tak spolehlivé doručení té informace," řekl David Bretšnajdr, starosta obce Zavidov.

"Klasický rozhlas je samozřejmě kolorit vesnice. Ale spíše ho známe z těch Troškových filmů," řekl Vilém Růžička, ředitel Středočeského inovačního centra. 

Přes to si mnohde na starý dobrý obecní rozhlas nenechají sáhnout.

"My jsme malá obec, máme 360 obyvatel, tak u nás to složení obyvatel je takové, že ještě vyžadují ty staré metody, takže hlásíme tím rozhlasem," řekla Eva Pacltová, starostka obce Jizbice.

"My jsme malá obec, máme necelých 400 obyvatel a většinou jsou to senioři. U nich je problém takovou technologii využívat, i když ne u všech," řekl Miroslav Kyzour, starosta obce Černíny.

"Mobilní telefon má každé malé dítě. Takže jeden z úkolů SIC je připravit aplikaci, už na tom pracujeme, která by komunikovala ze SIC ke všem starostům, kteří tu aplikaci mít budou. Abychom jim to nekomplikovali, tak chceme, aby stejnou aplikací oni mohli komunikovat se všemi lidmi v tom regionu nebo obci, kde jsou starosty. Otázka samozřejmě je, jak je donutit, aby tu aplikaci měli. Musíme jim dát nějakou výhodu," řekl Vilém Růžička.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu