• Načítám...
>

Kdo chce, svou šanci najde

Pokrokové obce budou mít tedy nejspíš zelenou. Ale co přesně by měly dělat a jak na to získají prostředky? Není to snadné a tak představitelé obecních samospráv volají po metodické pomoci kraje.

Reklama

"Mám takový pocit, že v ČR ten technologický pokrok jde velice pomalu. Minimálně ve směru k samosprávám. Chybí mi tady nějaká větší informovanost a jako dobrý nápad považuji nějakého takového technologického experta na úrovni krajů, který by samosprávám i dokázal poradit," řekla Jana Poláková, starostka obce Byšice.

"Kraj se v tomto smyslu snaží pomáhat. V podstatě máme Středočeské inovační centrum, které se zásadním způsobem měnilo, měnila se struktura, mění se zacílení na to, co by oni měli dělat. Jedna z věcí bude poradenství a pomoc obcím v rámci nových technologií," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

"Co by ty obce měly mít, čím by měly být hlavně vybavené?" 

"Máme 1600 sídel, takže každé z těch sídel bude mít jinou prioritu a jiné požadavky. Ale když to shrneme, tak se bavíme o 2 věcech. První je energie, druhá je nakládání s odpady a s vodou. Energie, a tady mohu použít náš zářný příklad - obec Kněžice, která má 500 obyvatel a je první energeticky soběstačnou obcí v ČR," řekl Vilém Růžička, ředitel Středočeského inovačního centra. 

"Zpracování odpadů a výroba elektřiny, v podstatě i výroba tepla a jeho využití, je u nás asi nejdůležitější součástí, protože málo bioplynových stanic dokáže využít tak vysoké procento tepla jako my," řekl Milan Kazda, starosta obce Kněžice.

"V ČR máme asi 440 bioplynových elektráren, ale zemědělských. To nás trápí, že se pěstuje kukuřice a další plodiny na to, aby se dávaly do bioplynových elektráren. Ale pouze 20 odpadových. Kněžice jsou ta odpadová elektrárna," řekl Vilém Růžička. 

Ve většině středočeských obcích o několika stovkách obyvatel ale bohužel zatím moderní technologie prioritou nejsou. 

"Myslím si, že je opravdu málo obcí, které to mají jako program. My budeme technologicky vyspělá obec nebo region. Co to vlastně na úrovni té obce znamená? Myslím si, že pro malé obce je zajímavé, pokud někdo přijde s dobrou technologií na čištění odpadních vod, aniž by stavěl kanalizaci. Pokud dokáži rozumnou technologií rozvést třeba vodovod, abych nemusel rozkopat celou obec," řekl Věslav Michalík, zastupitel Středočeského kraje. 

"Z rozhovorů se starosty víme, že oni ví co mají dělat. Všichni jim to říkají, lidé z kraje, obyvatelé, podnikatelé, ale oni potřebují jakéhosi koordinátora, který jim vlastně pomůže v rozšifrovat, které technologie jsou ty správné," řekl Vilém Růžička.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu