• Načítám...
>

Bez rychlého internetu to nepůjde

Dostatečnou výhodou pro malé obce při zavádění moderních technologií by měl být fenomén zvaný rozpočtové určení daní. Čím více lidí v obci trvale bydlí, tím větší podíl z vybraných daní obec dostane. A jsou to právě technologie kombinované s klidným venkovským způsobem života, co lidi k nastěhování do malých obcí vzdálených od centra regionu může motivovat.

Reklama

"Jestli chceme zabránit, aby se vesnice vylidňovaly, tak už jsem zažil na vlastní kůži, že lidé chtějí koupit někde dům a první otázka zní, jestli je tam internet," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje. 

"Na to, kolik mi je let, jsem asi velký zpátečník, protože mně se třeba moc na malých obcích nelíbí, jak dnes dávají zásuvky do laviček, internet. Proboha, to musíme být všichni pořád na tom telefonu?," řekla Eva Pacltová, starostka obce Jizbice.

"Je otázka času, kdy bude tlak firem na home office, protože firmy zjistí, že ušetří spoustu peněz za nájmy kanceláří, elektřinu, teplo a další věci. A člověk, aby mohl pracovat doma, bude potřebovat vysokorychlostní internet, připojení k telefonu, mobilní signál a podobně. Nebudeme řešit dopravní zácpy, rozbité silnice, protože spousta lidí zůstane doma a bude pracovat z domova," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Co je ale vlastně vysokorychlostní internet pro příští roky? Starostové jsou denně terčem řady nabídek všech možných firem, tak mnohdy raději odmítají všechno, protože za chybu by mohli draze zaplatit.

"Já jsem s těmito firmami velice rychle hotová, protože takoví lidé mi volají třikrát denně. Mám výbornou asistentku, která, pokud se budete tvářit jako nějaká šílená firma, vám utne tipec hned na začátku," řekla Eva Pacltová.

S nadsázkou lze říci, že zastaralé může být za chvíli vše, co je dnes na trhu.

"My jsme zpracovali analýzu toho, co je technologie v Evropě v roce 2019 pro vysokorychlostní internet. Vyšlo nám z toho, že je to technologie, která ještě úplně není na trhu, existuje, ale má určité administrativní bariéry, protože funguje na frekvenci, která v tuto chvíli není schválená Českým telekomunikačním úřadem. Přestože ČTU oznámil, že do konce 2018 už schválena bude. A ta technologie je pro fyzickou osobu 100MB, pro firmu je 500 a více MB. Není nijak více nákladná, než jsou ty stávající. Samozřejmě ten páteřní rozvod toho vysokorychlostního internetu do těch obcí bude stoprocentně datovým kabelem. Ta poslední míle je možná a určitě pro starosty lepší, aby se šířilo vzduchem," řekl Vilém Růžička. 

Vysokorychlostní internet je sice základ pro řadu dalších technologií, není to ale zdaleka vše. Jde také o energetiku, zásobování vodou nebo likvidaci odpadů. Nové obyvatele budou přitahovat takové obce, které dokážou lidem při zachování tradičních hodnot venkova nabídnout soběstačnost a komfort.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu