• Načítám...
>

V Roztokách vystavují vánoční ozdoby

Stovky třpytivých foukaných ozdob představuje Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. Návštěvníci si tak mohou připomenout, čím si zdobili vánoční stromky jejich prarodiče a podívat se třeba i na to, jak se výroba takové skleněné vánoční ozdoby v průběhu desítek let proměnila.

Reklama

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy prezentuje 6. ročník unikátní výstavy vánočních ozdob. Tentokrát z Královédvorského regionu. Expozice tak návštěvníkům představuje tradici výroby těchto křehkých dekorací.

"Kadluby, do kterých se foukalo sklo, ukázky technologie výroby a popis veškerých těch činností a zejména malování těchto ozdob, protože pro tuto oblast je malování velmi typické, tak to bych řekla, že je charakteristické pro letošní výstavu historických vánočních ozdob z Královédvorska," řekla Zita Suchánková, ředitelka Středočeského muzea v Roztokách u Prahy.

"Specialitou Královédvorských ozdob je zdobení plastickým dekorem, což je unikátní záležitost už od 70. let. Složení je tajné, je to materiál na bázi vody a akrylátu a ozdoby nám potom vytváří takový šlehačkový dekor," řekla Marcela Šášinková, autorka výstavy.

Třpytivé dekorace pro vánoční stromeček se u nás začaly používat ve 30. letech minulého století. Pro srovnání návštěvníci najdou v expozici jak ozdoby historické, tak i ty současné.

"Specifika jsou taková, že se foukají ozdoby z volné ruky a ozdoby do forem, technologický proces zůstal prakticky stejný od těch 30. let až do současnosti, ale výrazně se změnilo chemické složení barev," řekla Marcela Šášinková.

I díky tomu jsou dnešní foukané ozdoby více odolné a barvy i zdobení se na rozdíl od těch původních téměř neodlupují.

"Zdobení v 30. a 40. letech - to byly barvy, které měly menší udržitelnost, používal se i kovový prvek, proto černají. Nyní se stříbří vyloženě roztokem stříbra, protože každá ozdoba je stříbřená, aby udržela ten lesk, takže tam je ten rozdíl," řekla Marcela Šášinková.

Českou historii výroby foukaných ozdob, ale i průřez unikátními kousky napříč časem, si návštěvníci mohou přijít prohlédnout do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. A to až do 3. února. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu