• Načítám...
>

Obcím pomůže technologický park

Významnou podporu při zavádění moderních technologií chce poskytnout kraj v novém roce obcím. A to zvláště těm malým, které často nemají potřebné odborné kapacity a samozřejmě ani dostatek finančních prostředků.

Reklama

Ve středních Čechách máme na 1600 malých obcí. Všechny by měly mít šanci žít na technologické úrovni třetího tisíciletí. Samy na to ale nestačí. Proto jim chce kraj pomoci a zřizuje pro ně tzv. technologický park.

"Představa je, že starosta by přišel do toho technologického parku s nějakým problémem, který by mu tam vyřešili od A až do Z. On by přišel s problémem a odešel by s vyřešeným problémem," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje. 

Služba by fungovala na bázi spolupráce s odbornými institucemi, se kterými má kraj dohodu. Technologický park by tvořili právě odborníci z těchto institucí. Kontaktní místo by pak bylo jakýmsi rozcestníkem, který by předával problém k řešení jednotlivým institucím a odborníkům podle jeho povahy. 

"Vzhledem k tomu, že jsme malá obec, uvítáme každou podporu v oblasti manažerství, protože samozřejmě máme své zaměstnání, jsme neuvolnění starostové v těchto malých obcích. A každá tato pomoc, která zajistí nějakou podporu, je vítána," řekl David Bretšnajdr, starosta obce Zavidov.

"Další služba je potřebná, protože těch informací je opravdu hodně a nestíháme vše sledovat," řekla Hana Hajná, starostka obce Kroučová.

A zdaleka by nemuselo jít jen o složité moderní technologie. Pomoc by zástupci samospráv našli i v naprosto běžných záležitostech.

"Například když bude v obci chybět hasičárna a obec jí bude chtít postavit, tam by mu poradili ohledně toho, kde sehnat plány, jak je sehnat, také územní plány, kde sehnat peníze, jestli je možné někde žádat o dotaci a podobně," řekl Martin Draxler. 

A právě oblast dotací je další, kterou by starostové mohli s pomocí technologického parku lépe zvládat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu