• Načítám...
>

Kralupy bojují proti vysokým emisím

V roce 2017 vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí dotační titul na zlepšení kvality ovzduší. Na jeho základě mohou města proti smogu bojovat např. zřízením tzv. nízkoemisní zóny. Dotaci na ni mají Kralupy nad Vltavou schválenou na základě výzvy z loňského roku.

Reklama

V roce 2017 vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí dotační titul na zlepšení kvality ovzduší. Na jeho základě mohou města proti smogu bojovat např. zřízením tzv. nízkoemisní zóny. Dotaci na ní mají Kralupy nad Vltavou schválenou na základě výzvy v loňského roku.

"Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo dotační titul na zlepšování kvality ovzduší. V rámci toho by bylo možné zpracovat akční plány na tuto činnost a jsou tam i vyčleněné peníze na koordinátory, kteří by se tím měli zabývat. My jsme se do této dotace přihlásili a získali jsme dotaci na toho koordinátora. Je to na mzdy po dobu 3 let na pracovníka, který se tímto bude zabývat a na zpracování toho akčního plánu," řekl Marek Czechmann, starosta města Kralupy nad Vltavou.

Na pokrytí mezd obdrželo město dotaci ve výši 1,5 milionu korun, na zpracování akčního plánu 600 tisíc korun. 

"Ten plán by měl být zpracován někdy od září příštího roku. Co z toho akčního plánu bude pro nás zajímavé je samozřejmě otázka. Možností je více. Uvidíme, může to být třeba jen to, abychom provedli osazení zeleně kolem komunikací, abychom dále podporovali obchvat Kralup, který se sice již částečně zpracovává, mohl by to ale být další impuls na to aby byl dokončen. Mohou z toho vyplynout opravdu zřízení těch nízkoemisních zón, což je omezení třeba provozu v některých částech města. Myslím si, že to bude značně komplikované, může z toho ale něco obdobného vyplynout," řekl Marek Czechmann. 

Zásadním prvkem pro vznik zóny je podle úřadu strategické územní a dopravní plánování. Vše ukáže vypracovaná studie akčního plánu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu