• Načítám...
>

V GASKu je výstava Znamení činu

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře v současnosti nabízí výstavu Jiřího Sozanského s názvem znamení činu. Ta vznikla při příležitosti padesátého výročí obětí Jana Palacha a Jana Zajíce.

Reklama

V kutnohorském GASKu se můžete přijít podívat na výstavu Jiřího Sozanského. Signum actus neboli Znamení činu.

"Zaměřuje se především na jednu historickou událost a tím myslím oběť Jana Palacha a Jana Zajíce. Sozanský je víceméně Palachův vrstevník, takže ta výstava začíná přes symboliku trpícího, spravedlivého, biblického Jóba přes utrpení Krista," řekl Richard Drury, kurátor výstavy.

První část zachycuje především Sozanského grafické výtvory přelomu šedesátých a sedmdesátých let.

"Druhá část se skládá z autorových nových prací, kdy se časovým obloukem naplno vrací k fenoménu Jana Palacha a Jana Zajíce. To jsou práce a cykly, které zpracovávají to, co to znamená, když se člověk obětuje pro vyšší věc," řekl Richard Drury.

Výstava vznikla při příležitosti padesátého výročí obětí Jana Palacha a Jana Zajíce. Nejde jen o formální připomenutí výročí, ale úvahu nad aktuálním významem pro dnešní společnost.

"On nechce zobrazovat věci popisně, jemu jde o to, že to lidské tělo, když se člověk obětuje, tak co po sobě zanechává symbolicky, ale i doslova," řekl Richard Drury.

Na výstavu Jiřího Sozanského se do Kutnohorské Galerie Středočeského kraje můžete přijít podívat až do 17. března. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu