• Načítám...
>

Náves v Lobkovicích se změní

Náves v části Lobkovice projde výraznou proměnou. Rozhodla o tom neratovická radnice. Původní asfaltové cesty budou nahrazeny kamennou dlažbou. Opravy počítají i s výměnou staré kanalizace.

Reklama

Neratovice plánují úpravu části Lobkovice v historickém duchu. Jedná se totiž o nejvýznamnější lokalitu ve městě. Je zde kostel ze 14. století, zvonice ale i hrobka Františka Palackého.

"Jedná se o poměrně finančně náročný projekt, především díky použitým materiálům, také ale proto, že se zde bude muset ještě dokončit krátký úsek kanalizace," řekla Lenka Mrzlíková, místostarostka.

Úpravy by se měly týkat hlavně dlažeb. Vzniknou zde i dřevěné lavičky, ocelové koše a moderní osvětlení. 

"Náves je lokalita, která patří k těm nejvýznamnějším památkám, které máme ve městě. Nachází se zde kostelík a také hrobka Františka Palackého, která je vyhlášenou kulturní památkou, takže celá lokalita je pojata tak, aby byly využity přírodní materiály a k projektu se vyjadřoval také památkový ústav," řekla Lenka Mrzlíková. 

Částečná proměna se dotkne i kostela Nanebevzetí Panny Marie. Na financování se bude podílet i samotná církev.

"Bude se jednat především o stavební úpravy omítek a obnovu nápisů na hrobce," řekla Lenka Mrzlíková.

K projektu se mohli vyjádřit i místní občané. Ti nejvíce volali po zachování místa, které by bylo určeno ke společenským událostem, např. stavění májky.

"Další připomínky se týkaly toho, aby bylo možné nadále toto prostranství využívat pro různá setkávání veřejnosti. Pravidelně se zde provádí stavění májky nebo zdobení vánočního stromku," řekla Lenka Mrzlíková. 

Nyní se čeká na zpracování projektové dokumentace a poté na vypsání tendru. Pokud půjde vše podle plánu, práce by měly začít v polovině letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu