• Načítám...
>

Svatá Hora nabízí poznání i rozjímání

Svatá Hora u Příbrami je významný barokní areál a poutní místo. V kostele uprostřed areálu najdete oltář s gotickou soškou Panny Marie Svatohorské. Ale navštívit můžete třeba muzeum, podzemní sklepy nebo zvonici.

Reklama

Významný barokní areál s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a klášterem. To je Svatá Hora u Příbrami. 

"Svatá Hora je jedním z největších a nejvýznamnějších poutních míst v Čechách," řekl Jan Traxler, manažer provozu.

Dominantou celého areálu je kostel Nanebevzetí Panny Marie.

"Který získal titul Basilica minor, takže je tím zařazen mezi vzácnější kostely na světě. Uprostřed hlavního oltáře máme sošku Panny Marie Svatohorské. To je ten bod, proč sem lidé vlastně chodí a proč se tady stalo tolik zázraků," řekla Martina Jechortová, vedoucí průvodcovské služby. 

V roce 2015 prošel celý areál na Svaté Hoře velmi rozsáhlou rekonstrukcí. Při této příležitosti se mnohé prostory nově otevřely veřejnosti. Mezi nimi např. muzeum. 

"Je v původní jezuitské kryptě a okolních místnostech. Provází nás tam časová osa dějinami křesťanství od počátku v Čechách až po současnost. Mezi tyto události jsou zasazeny události týkající se Svaté Hory," řekla Martina Jechortová. 

V muzeu najdete vzácné předměty z trezorů nebo třeba šatičky na Pannu Marii Svatohorskou z různých období.

"Začali jsme dělat i prohlídky Svatohorské zvonice, byla zpřístupněna. Můžete se dozvědět o tom kolik tady máme zvonů, proč jsou některé výkyvné a některé ne, že dohromady tvoří zvonkohru, která má být nejlépe laděná v Čechách. Svatohorské sklepení bylo také po rekonstrukci otevřeno veřejnosti, děláme tam pravidelně prohlídky s výkladem o tom, jak která místnost kdy sloužila a k čemu slouží dnes," řekla Martina Jechortová.

"Každý člověk, který sem přijede jako turista nebo poutník, tak uvidí a ucítí něco víc, než je zvyklý na jiných turistických místech," řekl Jan Traxler.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu