• Načítám...
>

Vzrostlý strom není překážka

Největší hodnotu mají pro městské klima samozřejmě velké stromy. Ty však, hlavně v blízkém okolí Prahy, často ohrožuje výstavba logistických center a rodinných domů. Vzrostlá zeleň bývá odstraněna a namísto ní se pak vysazují mladé stromky, které svoji roli budou plnit až po dlouhých desetiletích. A to by se podle odborníků mělo změnit.

Reklama

"Ty velké stromy začínají mít úplně jinou hodnotu. Kdybychom je dnes začali sázet, stejně tu změnu zažijí až naše děti, protože ten strom začne fungovat až po cca 40 letech nějakým významnějším způsobem v této souvislosti, takže tady je opravdu veliká dynamika a naopak ty stromy jsou naprosto stěžejním momentem. Květiny a keře nejsou schopné nahradit efekt vzrostlého stromu na tepelný ostrov nebo další parametry, které zahrnujeme pod tu problematiku změn klimatu," řekl Jaroslav Kolařík, arborista.

"Je to oblast, kde bychom se tím měli zabývat a tam si myslím, že mají trochu role zastupitelstva, která mohou dát do podmínek územních plánů i tuto oblast," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Ve vztahu ke vzrostlé zeleni máme, ve srovnání s některými zeměmi západní Evropy, co dohánět. 

"My hodně jezdíme po Evropě z důvodu konferencí a podobně. Musím tedy říci, že vztah k zeleni, k velkým stromům, se dramaticky liší. Na jedné části spektra bych třeba uvedl Anglii, kde je opravdu úplně běžné, že 300 nebo 400 let staré stromy jsou v bezprostředním kontaktu s domy. Tam mají jednu z největších populací těchto starých stromů v Evropě. Až po třeba ty novější země, kterých my jsme součástí, kde je ten pocit, že když stavím, je potřeba vše vykácet a sázet znovu, poměrně častý. Vidím v tom souvislost ve vztahu k historii. Pokud je pro mě starý strom překážka, nedá se nic dělat. Pokud je vyjádřením toho, že můj pradědeček tady něco udělal a já vyrůstám z kořenů mé rodiny, tak je to obrovsky silné téma, které mě vede k tomu, že udělám cokoliv, abychom tam ten strom zachoval," řekl Jaroslav Kolařík. 

"Co se týká toho vnímání, to je myslím velice důležité, aby si to lidé uvědomili, začali u sebe a došlo jim, že když mají strom před domem, tak to není na obtíž ale naopak. Je to bonus. Na západě platíte mnohem více peněz, když máte výhled do stromů. U nás, když máte strom před okny, lidé ho chtějí pokácet," řekl Ondřej Feit, ředitel Spol. pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

"Je to opravdu veliké téma, které už z té vysoké politiky začíná penetrovat až na ty nejnižší složky toho, kdo drží v ruce pilu. Skutečně bychom všichni měli začít reagovat, protože už není na co čekat. Myslím, už i pocitově, aniž bychom řešili vědecké studie, všichni víme, že ta doba je tady," řekl Jaroslav Kolařík. 

A tak se i u nás čas od času setkáme se šťastnými konci příběhů stromů v blízkosti nových staveb. 

"Příběh této borovice je docela zajímavý, protože architekti se s ní už loučili, když navrhovali novou stavbu haly. Podařilo se jí ale nakonec zachránit, přestože při výkopech zbýval jen malý kousek. Ale jak vidíte, roste dál. A vedle toho vzniklo nové stromořadí ozdobných hrušní, vedle toho pak platany. Staráme se o ně tak, aby tady byly spokojené, aby dobře rostly. Občas si s nimi popovídáme," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu