• Načítám...
>

Když jsou stromy pod kontrolou

Častou příčinou kácení vzrostlých stromů je i jejich špatný stav mnohdy způsobený zanedbanou nebo neodbornou údržbou. Tomu by rádi zabránili tvůrci portálu s názvem Stromy pod kontrolou.

Reklama

Portál umožňuje podrobnou inventarizaci stromů a s jeho pomocí mohou vlastníci i správci zeleně na veřejně přístupných plochách efektivně kontrolovat a udržovat jednotlivé stromy. K dispozici jsou dendrologické posudky od certifikovaných arboristů a celý komplex služeb potřebných pro kvalifikovanou údržbu vzrostlé zeleně. Portál je oblíbený hlavně na Moravě. V Čechách je v jeho využívání nejaktivnější Středočeský kraj. 

"Středočeský kraj je poměrně velmi aktivní. Je celá řada měst, která má buď inventarizaci staršího data nebo úplně aktuální a pracují s tím. Vyzdvihl bych město Kolín, které to bere jako jedno ze svých smart řešení. Díky tomu, že tam ta inventarizace proběhla, zlepšila se celková komunikace s občany, zlepšila se optimalizace plánu péče o dřeviny a také investování prostředků právě na zeleň, které jsou většinou omezené," řekl Jan Forejt, správce portálu Stromy pod kontrolou. 

"Podle jednotlivých částí města si můžete rovnou nakliknout, jestli vám to ukáže třeba Karlovo náměstí," řekl Michael Kašpar, místostarosta Kolína. 

"Začínáte vždy z nějaké části od jedničky po nějaké číslo, je to tak?" 

"Ano, podle těch ulic. Je to vždy očíslované právě pro pracovníky Odboru životního prostředí. Tady vidíte to šedé kolečko na náměstí, vidíte kdy tam bylo co vysazeno, kdo to vysadil," řekl Michael Kašpar. 

"Po jaké době se potom dostává ten strom do evidence?"

"Až trochu vzroste. Není možné říci, že přesně po nějaké době," řekl Michael Kašpar.

Informace o každém stromu jsou pak k dispozici laické i odborné veřejnosti včetně profesionálního posudku o jeho stavu. To už je vodítkem k tomu, co je třeba dělat aby daný strom sloužil svému účelu a nebyl pro své okolí nebezpečný.

"Pořezy, bezpečnostní prořezy. Myslím si, že pozitivně se to projevilo na tom, že v posledních letech, i když byly nějaké vánice, vichřice, měli jsme tu naprosté minimum vyvrácených stromů, polámaných větví a podobně. Myslím, že toto je jedna z přidaných hodnot samotného portálu a toho odborného posouzení," řekl Michael Kašpar.

Podpory se portál možná dočká i od vedení Středočeského kraje. 

"Vidím třeba budoucnost ve vytvoření nějakého finančního příspěvku na obce, které se přihlásí do programu. Je to věc k zamyšlení na dotační politice. Takže ano, cokoliv, co půjde do povědomí lidí a pomůže s osvětou, je přínosné. A role kraje je ta, že by to měl podporovat," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu