• Načítám...
>

Gymnazisté vydali knihu o Palachovi

Vojtěch Deliš, Vít Novotný, Jan Sklenář a Daniel Kulíšek. To jsou jména žáků z kvinty mělnického gymnázia, kteří během necelých dvou let zmapovali studentská léta Jana Palacha. Výsledkem jejich práce je kniha, která byla vydána 16. ledna, tedy v den, kdy se v roce 1969 upálil.

Reklama

Spolužák Jenda. To je název 150 stránkové publikace, která zachycuje osobnost Jana Palacha očima jeho spolužáků. Na projektu pracovala ve svém volném čase čtveřice žáků pod vedením profesorky Renaty Špačkové. 

"Cílem je to, aby o Janu Palachovi byli schopni informovat, předávat vědomosti, nejen učitelé ale i naši studenti, protože jejich výklad skutečnosti má určitě zase jiný dosah, než náš," řekla Renata Špačková, profesorka gymnázia Jana Palacha.

Práce chvílemi připomínala policejní pátrání. Nejtěžším úkolem bylo vyhledat bývalé spolužáky Jana Palacha bez jakýchkoliv kontaktů.

"My jsme se rozhodli v lednu minulého roku dát výzvu do tisku, nejprve do mělnické radnice. To potom převzaly i další noviny, což nám velice pomohlo. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat," řekla Renata Špačková. 

Díky tomuto projektu navštívil čtyřčlenný tým žáků všechna důležitá místa spojená s Janem Palachem. 

"Vydali jsme se ta spolužáky Jana Palacha. Stali jsme se tak prvními, kdo se seznámil a zprostředkoval rozhovory se středoškolskými spolužáky a spolužáky ze základní školy," řekl Vojtěch Deliš, spoluautor knih. 

"Myslím si, že celkově ty přepisy a práce s těmi rozhovory byla asi ta nejnáročnější, se kterou se náš tým potýkal," řekl Vít Novotný, spoluautor knihy. 

"Vnímám ho jako mírného introverta, který ovšem do třídy zapadal, nebyl to vyvrhel, který by seděl v koutě a četl si jen knihy, i když je miloval," řekl Jan Sklenář, spoluautor knihy.

Knihu Spolužák Jenda, která vychází v nákladu 2 tisíc kusů, si mohou zájemci zakoupit v mělnickém infocentru nebo v místních knihkupectvích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu