• Načítám...
>

V rodišti Palacha lidé zavítali na pietní akt

V rodišti Jana Palacha se uskutečnil pietní akt za přítomnosti významných osobností společenského života. Letos totiž uplynulo padesát let od okamžiku, kdy Jan Palach vzplál jako živá pochodeň, která měla vyburcovat lidi k odporu proti sovětským okupantům.

Reklama

V sobotu dopoledne se městským úřadem ve středočeských Všetatech rozezněl hlasitý potlesk. Společnost Jana Palacha tady totiž zorganizovala pietní akt k 50. výročí Palachovy tragické smrti. 

"Bude mít slavnostní proslov paní Polana Bregantová, dcera Olbrama Zouba. Poté vystoupí pan Petr Blažek, který je přední historik, který se zaměřuje na živé pochodně jak Jana Palacha, tak i ostatní živé pochodně z Ukrajiny, Polska, Maďarska a podobně. Poté zde vystoupí mělnický pěvecký sbor Chrapot," řekl Václav Müller, nezisková organizace Společnost Jana Palacha. 

Na vzpomínkovou akci dorazily desítky lidí, které zaplnily nejen sál ale i chody úřadu. Mezi nimi i středočeská radní Robert Bezděk.

"Já se domnívám, že není důležité, že se jedná o kulaté výročí. Je důležité, že lidé nezapomínají, že toto se bude připomínat ještě mnoho a mnoho let bez ohledu na to, jestli je kulaté výročí nebo ne," řekl Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

Po ukončení vzpomínkové akce se řada lidí přidala k pěšímu průvodu na všetatský hřbitov ke zdejšímu Palachovu pomníku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu