• Načítám...
>

Kraj nechce nemocnici v Letňanech

V pražských Letňanech má vyrůst nová nemocnice. S tímto záměrem Magistrátu hlavního města Prahy nesouhlasí hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle ní by nová nemocnice byla likvidační pro některá krajská zařízení.

Reklama

Vedení Magistrátu hl. m. Prahy plánuje v budoucnu vybudovat novou nemocnici. Ta by se měla nacházet v Letňanech, téměř na hranici se Středočeským krajem. 

"Mělo by jít určitě o moderní nemocniční monoblok, tedy nemocnici, která nebude vytvořena tím klasickým pavilonovým systémem, jak ho tady známe. Ten je prostě už přežitý. Mělo by jít dohromady o investici přibližně ve výši 8,5 miliardy, tzn. musel by ji realizovat stát, nikoliv Praha. Praha by poskytla na tu nemocnici pozemky v Letňanech, okolo by měla být rezidenční čtvrť," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Proti tomuto návrhu vyslovila nesouhlas hejtmanka Středočeského kraje. Podle ní by nové zdravotnické zařízení mohlo ohrozit provoz mladoboleslavské nebo kladenské nemocnice.

"Kousek vedle leží Mladá Boleslav, kam se investují nemalé prostředky do nových přístrojů, do urgentního příjmu. Vedle toho jsou i další nemocnice, na které to bude mít dopad, kterým to může stáhnout pacienty, což je Kladno. Druhá věc je to, jakým způsobem se budeme potom přetahovat o personál, který v nemocnicích slouží, ať už jsou to lékaři nebo zdravotní sestry, protože rozpočet Prahy je mnohem větší, než rozpočet Středočeského kraje. Oni mají větší možnost zaplatit je," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje. 

Žádné problémy ale podle slov pražského primátora nehrozí. Do nové budovy v Letňanech by se měla přestěhovat Nemocnice Na Bulovce. 

"Já jsem s paní hejtmankou o tom mluvil. Tam došlo k nějaké nejasnosti ohledně toho, že paní hejtmanka měla za to, že to má být nová nemocnice. V takovém případě by asi hrozilo to, o čem paní hejtmanka mluví. Toto ale nebude nová nemocnice ve smyslu tom, že by navyšovala lůžkovou kapacitu v Praze. Toto bude přestěhování Nemocnice Na Bulovce o 4 kilometry. Takže k tomu efektu, který zmiňuje paní hejtmanka Středočeského kraje, nedojde," řekl Zdeněk Hřib. 

Vedení hlavního města bude o možné stavbě nemocnice v Letňanech se Středočeským krajem nadále jednat. A to i v rámci pravidelných setkávání hejtmanky a primátora.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu