• Načítám...
>

Loďky se vrátí pod Konopiště

Po dlouhých letech plánování se na rybník pod zámek Konopiště vrátí lodičky. Celý projekt je ve fázi příprav. Benešovská radnice by ale ráda spustila provoz půjčovny loděk ještě během tohoto roku.

Reklama

Benešovská radnice v čele se starostou Jaroslavem Hlavničkou oživuje plán na vrácení lodiček na rybník pod zámek Konopiště. Na projektu začala radnice pracovat už v roce 2015. Tehdy ale nedošlo k jeho realizaci kvůli výměně vedení města.

"Aktuálně to vypadá tak, že se zpátky vracíme k tomu, co jsme my opustili před těmi 4 lety. Minulé 3 roky s tím nikdo nic nedělal, takže se k tomu teď vrátíme a chceme tam ty lodičky vrátit zpět. Musíme se vrátit zpět k tomu projektu, který jsme kdysi měli, aby tam lidé mohli brázdit hladinu rybníka jako arcivévoda Ferdinand," řekl Jaroslav Hlavnička, starosta města Benešov. 

Celý projekt zařizuje benešovské kulturní a informační centrum. Pro návštěvníky by tu k dispozici mělo být 6 lodiček.

"V současné době je to schváleno Národním památkovým ústavem, tedy je vybrána lokalita, kam by se s lodičkami mělo vrátit a zároveň nenarušovat celkový pohled na zámek Konopiště," řekl Václav Pošmurný, jednatel KIC Benešov. 

Právě Národní památkový ústav Středočeského kraje hraje v celém projektu důležitou roli. Město musí splnit daná kritéria, která byla pro památkáře rozhodující pro schválení návratu loděk na Konopišťský rybník. 

"Mají samozřejmě nějaké požadavky na ty lodičky, budou to tedy klasické pramice. Molo se musí tvářit tak, jako by tam bylo od arcivévody, to vše už jsme s nimi ale měli vyjednané, takže předpokládám, že toto nám bránit v realizaci nebude," řekl Jaroslav Hlavnička. 

V současné době je celý projekt ve fázi příprav. Pokud půjde vše podle plánu benešovské radnice, mohly by loďky brázdit hladinu Konopišťského rybníka ještě v letošním roce. 

"Chceme to tam vrátit ještě někdy začátkem léta v letošní sezóně tak, aby si mohli lidé vychutnat panorama toho zámku i při pohledu z hladiny rybníka," řekl Jaroslav Hlavnička.

Kromě půjčovny loděk plánuje její provozovatel v areálu Konopišťského parku k dispozici také např. půjčovnu kol nebo koloběžek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu