• Načítám...
>

Malá škola v Teplýšovicích je nejlepší

Jedna z nejmenších škol v České republice se může pochlubit prvenstvím ve středních Čechách v recyklaci baterií. V rámci projektu Recyklohraní, do kterého jsou zapojené od roku 2008, odevzdávají žáci nejen použité baterie, ale i další drobný elektroodpad.

Reklama

Díky projektu Recyklohraní si žáci základních a středních škol v České republice mohou prohloubit znalost v oblasti třídění a recyklace odpadů. Prostřednictvím úkolů navíc mohou získat osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení.

"Našim cílem je pro učitele, kteří se věnují ekologické výchově, připravovat podněty do výuky tak, aby zařazovali i téma třídění, recyklace, případně předcházení vzniku odpadu, aby nám rostla nová generace, pro kterou to bude samozřejmost," řekla Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní.

"Recyklování je celorepubliková soutěž, do které jsou zapojeny mateřské, základní a střední školy ve sběru nebezpečného odpadu v podobě elektrošrotu, baterií, žárovek, zářivek a počítačové techniky," řekl Jan Kadeřábek, učitel ZŠ Teplýšovice.

Do projektu je od školního roku 2008 - 2009 zapojena také malá Základní škola v Teplýšovicích. Ta se svými 47 žáky získala v posledních třech letech umístění na prvním místě ve Středočeském kraji . Zároveň se drží v první pětce nejlepších škol v celé republice.

"Od roku 2008 ve sběru baterií to dělá hodnotu 2 810 kilogramů, v drobném elektro je to 6 000 kilogramů, přibližně něco kolem 70 počítačů a 246 kusů lednic, sporáků a větších elektrických spotřebičů," řekl Jan Kadeřábek.

Věci určené k recyklaci mohou do školy nosit nejen žáci, ale i jejich rodiče a ostatní obyvatelé, kteří bydlí v okolí. Nasbírané věci škola vymění za body, za které může později pořídit svým žákům věci potřebné pro výuku.

"Směřujeme i ty věci, které si pořizujeme právě na to enviromentální vzdělávání, takže jsme si pořídili mikroskop, který jde zapojit i přes počítač a pak si pořizujeme sportovní vybavení, jako třeba skokanský můstek, žíněnky nebo míče," řekla Charlotta Kurcová, ředitelka ZŠ Teplýšovice.

Za jedenáctiletou existenci projektu Recyklohraní se do něj zapojilo přes 3 a půl tisíce škol z celé České republiky. Za tu dobu školáci ze Středočeského kraje odevzdali k recyklaci už více než 7 tisíc kilogramů použitých baterií.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu