• Načítám...
>

Kraj rozhodl o přijetí úvěru

Dvě miliardy korun. To je částka, kterou bude Středočeský kraj čerpat pomocí úvěru. Jeho přijetí schválili zastupitelé kraje. Finanční prostředky mají posloužit na předfinancování vybraných projektů.

Reklama

Zastupitelé Středočeského kraje schválili úvěr ve výši dvou miliard korun. Peníze kraj použije převážně na projekty financované z evropských dotací, které musí předfinancovat z vlastních prostředků.

"To množství těch přijatých dotací je v jeden okamžik tak velké, že na to naše vlastní zdroje nestačí a z toho důvodu jsme dnes na zastupitelstvu schválili přijetí úvěru, kterým krátkodobě předfinancujeme dotace nebo výstavbu silnic a splaceny budou tyto úvěry potom z těch proplacených dotací. Takže se jedná o krátkodobé provozní financování, ale na velice důležitou věc. Na to, abychom nejenom opravdu dokázali ty dotace získat, ale také je dokázali podle podmínek včas prostavět," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Díky dobrým podmínkám úvěru se návrh na jeho přijetí setkal s podporou opozice i finančního výboru kraje.

"Musím konstatovat, že i Finanční výbor se mu věnoval poměrně hodně a tak, jak ten materiál byl předložen panem náměstkem Kovácsem, tak je naprosto v pořádku," řekl Jiří Peřina, předseda Finančního výboru.

"My jsme tento záměr koalice také odsouhlasili, protože pokládáme za důležité, aby se dařilo čerpat evropské finanční prostředky, stavět zejména komunikace ve Středočeském kraji, opravovat silnice druhých a třetích tříd a pokládáme i ty podmínky za rozumné, takže jsme se v tomhle směru zachovali jako konstruktivní opozice a tento záměr schválili," řekl Martin Kupka, zastupitel Středočeského kraje.

Zastupitelé také v souvislosti se schválením úvěru přijali úpravu rozpočtových pravidel. Pokud je rada kraje schválí, bude bankovní úvěr zařazen do příjmů a výdajů rozpočtu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu