• Načítám...
>

Kraj rozšíří vodárenskou soustavu

Středočeský kraj rozšíří vodárenskou soustavu v koridoru dálnice D3. Systém by měl přivést vodu až k jižním hranicím kraje. Přivaděč bude řešit připojení na vodovod pro zhruba dvacet tisíc lidí a bude sloužit také pro potřeby samotné dálnice. Kraj bude postupovat v součinnosti s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Reklama

Nedostatek pitné vody ve Středočeském kraji je dlouhodobý problém. Také proto teď plánuje kraj rozšířit vodárenskou soustavu v rámci koridoru dálnice D3. Přivaděč by měl přivést vodu ke zhruba 20 tisícům lidí. 

"Chceme připoložit potrubí podél dálnice D3 napříč Středočeským krajem až na hranice Jihočeského kraje. K tomu je podepsané memorandum o spolupráci a možnosti využití tohoto přivaděče i do jižních Čech. V této chvíli návrh počítá s tím, že se propojí 2 systémy. Jeden systém je posázavský vodovod, druhý systém je benešovský vodovod, které by se měly napojit na D3 a zásobovat celé toto území," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

V první etapě kraj počítá s tím, že by vodu bylo možné přivést v úseku 5 kilometrů na každou stranu od stavby. Podle něj je ale možné stavbu ještě rozšířit. Hlavní je podle kraje zajistit dostatek vody. Zdrojem by měla být Želivka, která by se měla stát také investorem akce. Kraj chce postupovat v součinnosti s ŘSD.

"Pro velké dálniční, rsp. silniční projekty a velké liniové stavby platí, že jejich zasíťování, a to se týká energií, datových kabelů a samozřejmě i vody, je součástí té projektové dokumentace a musíme postupovat s synergii s celým okolím a regionem," řekl Jan Rýdl, tiskový mluvčí ŘSD.

Vodárenská soustava, která povede u dálnice, obsahuje na 61 kilometrů přiváděcích řadů, 9 čerpacích stanic a celkem 4 vodojemy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu