• Načítám...
>

Třídění berou na Kolínsku vážně

V obci Polepy originálním způsobem motivují své občany k třídění odpadů. Nevsadili na barevné kontejnery, do kterých lidé často umísťují ledacos, ale na takzvané ekobody. Tříděný odpad lidé nikam nenosí, ale soustřeďují ho do pytlů, o které se následně postará obecní úřad.

Reklama

Každý obyvatel Polep může za rok nasbírat až 70 ekobodů. Třeba za hmotnost pytlů, tedy za množství vytříděného odpadu, nebo i za efektivní využívání nádob, což se týká hlavně plastů. 

"Je to motivační systém k tomu, aby lidé třídili odpad, tedy papír a plasty, to jsou hlavní komodity. Pak sbíráme ještě nápojové kartony, drobné železo a použitý olej," řekl Rostislav Vodička, starosta obce Polepy. 

Polepy navíc nemusí umisťovat do ulic obce nevzhledné kontejnery na třídění odpad.

"Vždy poslední čtvrtek v měsíci jezdí po obci obecní zaměstnanci a svážejí nádoby, pytle, prostě tříděný odpad, který je označený číslem popisným. Odpad se sváží na jedno místo, kde se váží. Výsledky se zanáší do systému, který nám poskytli kolegové z Uherčic," řekl Rostislav Vodička. 

Ekobody, které lidé získají za takto vytříděný odpad, se jim pak přepočítávají na peníze podle rozhodnutí zastupitelstva obce. 

"Každý rok to může být jinak. Ty body se přepočítávají na peníze a ta částka, kterou si lidé naspoří tím, že třídí, se jim potom odečte od poplatku za odpad," řekl Rostislav Vodička.

Metoda používaná v Polepech se rozhodně hodí pro menší obce, ve velkém městě by ale šla použít jen těžko. Tam jsou v současné době spíše nahrazovány kontejnery v ulicích těmi podzemními.

"Rozhodně to není úplnou novinkou, ale řekněme, že to je jedna z těch novějších věcí v Kolíně, tak se do veřejného prostoru začaly umisťovat i tzv. podzemní kontejnery, které, řekl bych, trochu zkrášlí a zpříjemní ten veřejný prostor. Jedná se o kontejnery, kde ta hlavní část odpadového zařízení je v zemi a na povrchu se to tváří jako standardní odpadkový koš, kdy samozřejmě občas vznikne problém, kdy ten velký kontejner, který je v zemi, je poloprázdný, ale v horní části je odpad ucpán a občas se stane, že tam musí dojet služba a vyčistit to, aby to mohlo fungovat dál," řekl Michal Najbrt, místostarosta Kolína.

Dalším problémem je samozřejmě i nevhodný odpad umístěný do jednotlivých kontejnerů, což je ale podle představitelů obcí spíš menšinová záležitost. 

"Většina populace je normální, takže pokud mohou třídit, a nejde ani o peníze, všichni chceme, aby po nás zůstala planeta co nejméně špinavá nebo znečištěná," řekl Rostislav Vodička.

Podle společnosti EKO-KOM bylo třídění odpadů v loňském roce celosvětově zachráněno 28 kilometrů čtverečních přírody. Dosáhlo se toho údajně tím, že se zrecyklovalo a znovu využilo 74% celkové produkce obalových materiálů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu