• Načítám...
>

Iglú pomůže přečkat zimu

Kolín testuje mobilní iglú pro bezdomovce. Zařízení, které pochází z Francie, poslouží zejména za mrazivých nocí lidem, kteří se nemají před zimou kam jinam schovat. Radnice ještě během zimy dokoupí další dva kusy, které umístí na zahradě městské ubytovny pro lidi bez domova.

Reklama

Pan Tomáš má zdravotní problémy a po rozvodu se ocitl bez domova. Azyl našel na kolínské městské ubytovně pro lidi, kteří nemají kam jinam jít. Teď si vyzkoušel nové iglú, které město nechalo postavit na zahradu zařízení pro lidi, kteří v ubytovně být nechtějí nebo z nějakého důvodu nemohou. Právě tady mohou za mrazivé noci najít přístřeší.

"Myslíte, že to lidé v nouzi využijí?"

"Určitě ano, protože toto je jediné v Kolíně, co je. Lidé jsou tady opravdu rádi, že na ulici neumrznou, že se mohou tady vyspat, vykoupat a tak dále. Jinak se sem nesmí nosit alkohol a podobně a je tady pořádek, takže to si město opravdu hlídá," řekl Tomáš Kotlář, klient městské ubytovny. 

Právě alkohol je nejčastější příčinou, proč lidé bez domova na ubytovnu nesmějí. Speciální tunel z nehořlavého materiálu tak může na jednu či dvě noci dobře posloužit. Interiér dokáže člověk vyhřát vlastním tělem a teplota se tak uvnitř zvedne až o 15 stupňů. Město na tuto zimu dokoupí ještě další 2 kusy. 

"Tuto zimu bereme jako testovací. Chtěli bychom si vyzkoušet odolnost, ten standard, který je deklarován výrobcem, abychom si řekli, jestli nám stačí 3 nebo jestli jich budeme potřebovat více. Vidíme v tom nicméně velmi dobrý potenciál pro jednotlivce a skupiny, kteří se nechtějí například vzdát soužití v páru, kdy i ten pár má nárok na to přezimovat nebo přespávat v nějakém rozumném prostředí. Jsou i lidé, kteří špatně snáší prostředí více osob, skupinu, takže i pro ty je to určené," řekl Michal Najbrt, místostarosta Kolína.

Iglú v tuto chvíli používají například také v Ostravě, Karviné a Havířově. Jeho pořizovací cena je 5 tisíc korun. Jen v Kolíně evidují na 70 lidí bez domova. Někteří pomoc odmítají, jiným může v nepříznivém počasí toto zařízení dokonce zachránit život.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu