• Načítám...
>

Malé obce si polepší

Středočeští radní schválili nový fond, který bude pomáhat malým obcím realizujícím náročné projekty spolufinancované EU nebo národními zdroji. K dispozici bude 50 milionů korun.

Reklama

Likvidace odpadů, ochrana a péče o přírodu, snížení energetické náročnosti veřejných budov nebo zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury. To je stručný výčet oblastí, na které budou moci malé obce do 500 obyvatel zažádat o dotaci, kterou chce vyčlenit Středočeský kraj. 

"My prostě cítíme, že ti starostové menších obcí do 500 obyvatel mají problém, nemají dostatek odvahy jít do toho projektu, který musí předfinancovat z vlastních zdrojů a pak čekat, až to vypořádá EU a peníze jim pošle," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Peníze budou obcím poskytovány formou půjčky s velmi nízkým úrokem. Minimální částka je stanovena na 250 tisíc korun, maximální na 5 milionů.

"Bude tam úroková sazba, podařilo se nám ale díky soutěži vysoutěžit velice dobrou úrokovou sazbu. Bude to tříměsíční PRIBOR a marže nad tím bude 0,08%," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

"Tím chceme povzbudit starosty, aby se nebáli žádat o finance z evropských fondů nebo národních zdrojů na různé projekty, které jsou vypsané a mohou zlepšit fungování v obci a život občanů, ať jsou to úpravy cest nebo věci z oblasti životního prostředí," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Ve výjimečných případech mohou o tuto finanční pomoc zažádat i větší obce. 

"Ale vy výjimečných případech mohou dostat tuto finanční výpomoc i obce do tisíce obyvatel, tzn. 501 až 1000, s tím, že ale musí prokázat, že jsou ve finanční tísni," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Středočeský kraj plánuje tento projekt spustit od 1. března tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu