• Načítám...
>

Jak se topí s obnovitelnými zdroji

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo další, v pořadí třetí výzvu v rámci tzv. kotlíkových dotací. Poskytovateli dotace budou opět kraje. Od těch předešlých se ale tato výzva zásadně liší. Absolutně vylučuje kotle na uhlí. Počítá pouze s plynem, biomasou a tepelnými čerpadly.

Reklama

"V podstatě to vypadá skoro jako klimatizace. Funguje to asi podobně, také to žene vzduch zvenku dovnitř. Nevím ale, jakým způsobem technicky. Ten vzduch ale vyrábí elektřinu, kterou je potom vytápěný ten dům. To by vám potom řekl nějaký odborník, jak to přesně funguje, ale vytopí to opravdu celý dům," řekla Pavla Pokorná, majitelka tepelného čerpadla. 

"Základem tepelného čerpadla je kompresor. Ten kompresor je zařízení, které stlačuje chladivo a díky rozdílu tlaku dokážeme odebírat tu energii z prostředí. Ten kompresor musí být něčím poháněný. Nejběžnější je dnes využití elektromotoru pro jeho pohon. Jinak je možné použít třeba i motor na plyn, případně existují i tepelná čerpadla absorpčním principu, podobně jako ledničky," řekl Michal Kabrhel, zástupce vedoucího Katedry tech. zař. budov, ČVUT.

"Takže v podstatě vytápíte elektřinou."

"V podstatě ano, akorát ty náklady jsou mnohem nižší, protože z jedné spotřebované kWh vyrobí několik kWh elektřiny, kterou se pak vytápí," řekla Pavla Pokorná.

Jde tedy o komfortní a pohodlný způsob vytápění, nelze o něm ale asi zrovna říci, že by byl bez emisí a tedy bez vlivů na čistotu ovzduší. 

"My dnes hodně přecházíme na elektrickou energii, kterou ale zase musíme vyrobit v zařízení a máme ještě na území ČR hodně elektráren na tuhá paliva," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Elektřina navíc není z levného kraje. Zatím se to ale příjemcům dotace vyplácí.

"Kdybyste měla říci, třeba na tento dům, kolik to měsíčně vychází?"

"My na elektřině i vaříme, svítíme. Vlastně náš jediný zdroj energie je elektřina. Teď platíme zálohy asi 3 tisíce korun měsíčně, takže když se to srovná s panelákovým bytem, kde jsem za dálkové topení a elektřinu platila taky přes 3 tisíce korun, tak si myslím, že to je docela úsporné," řekla Pavla Pokorná. 

Pamětníci si ale v této souvislosti jistě vybaví podporované elektrické přímotopy z počátku 90. let a následné skokové zdražení elektřiny, které předešlou podporu obrátilo proti všem, kteří po ní sáhli. Něco velmi podobného se děje nyní třeba s podporovanými kotli na biomasu, což jsou např. brikety z dřevní hmoty. 

"Ta cena těch briket z dřevní hmoty se za posledních 5 nebo 6 let zvýšila abnormálně. Ten důvod je jediný, že není zákonné ustavení, které by znemožňovalo topit těmito briketami ve velkých zdrojích, jako jsou elektrárny. Elektrárny to spalují jen z toho důvodu, aby zvýšili cenu za elektřinu, protože je z tzv. obnovitelného zdroje, ale elektrárna spotřebuje podstatě větší množství, než všechna lokální topeniště dohromady a tím pádem uměle navyšuje ceny za tyto brikety," řekl Jan Hovorka, specialista Ústavu pro životní prostředí.

"To je prostě riziko každého, když se to pořizuje na 10 let dopředu, že se v průběhu něco změní," řekl Kurt Dědič, ředitel odboru ochrany ovzduší MŽP ČR.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu