• Načítám...
>

Obce mají velké pravomoci

Přes všechna rizika spojená s volbou nového způsobu vytápění domu nemáme na výběr. Od roku 2022 starým kotlem dům vytápět nepůjde. Bude to nelegální a pokuta se může vyšplhat až na padesát tisíc korun. Objevily se dokonce spekulace, že budou zakázána i stará kamna a krby na dřevo v chatách a chalupách. Zákon ale mluví o kotlích. Co tedy přesně vnímá jako kotel?

Reklama

"Kotel, pokud si to vezmeme z pohledu těch požadavků zákona, je v podstatě spalovací zařízení, které není určeno k přímému vytápění obytných místností, tedy zpravidla se jedná o zařízení, které je někde v kotelně nebo ve sklepě," řekl Kurt Dědič, ředitel odboru ochrany ovzduší MŽP ČR. 

Podle nedávné novelizace zákona o ochraně ovzduší si tedy v klidu můžeme zatopit v krbu i starých kamnech nebo si uvařit jídlo na starém kuchyňském sporáku, protože to nejsou kotle ale topidla, která sálají a ohřívají obytnou místnost. A platí to i v případě, kdy je na ně napojen systém, který rozvádí teplo také do dalších místností. Ale na zprávách o tom, že mohou být ohrožená stará kamna nebo krby, skutečně něco je. Jejich provoz může už dnes zakázat obec s rozšířenou působností.

"Obec může, podle současné legislativy, zakázat možnost topit určitými fosilními nebo tuhými palivy. My jsme v žádném případě neuvažovali, že bychom takovou vyhlášku na našem území vydávali, protože se domníváme, že není možné její naplnění. Votice nejsou jen Votice, mají další místní části a tam není možné uplatnit pouze nějaké ekologické vytápění," řekl Jiří Slavík, starosta obce Votice.

To ale není všechno. Pověření úředníci obce s rozšířenou působností dnes svým občanům mohou vlézt bez povolení až do ložnice. Tedy pokud v ní mají kamna. 

"Zákon o ochraně ovzduší v roce 2017 zavedl ty tzv. úřední kontroly, které jsou možné na základě důvodného podezření. Kontrolující osobou je pověřený pracovník obce s rozšířenou působností, nikdo jiný," řekl Kurt Dědič. 

"Já to nepovažuji za zcela normální. Je to podle mě částečné narušení občanských práv a svobod a také to neuplatňujeme příliš. Samozřejmě se musíme z hlediska zákona zabývat podněty, pokud je někdo dá, že tam dochází k nějakému nadměrnému znečišťování ovzduší formou toho, že soused špatně topí, tak konáme. A vloni jsme konali takto pouze ve dvou případech. Sami tuto iniciativu nevytváříme, protože, jak vidíte, tady i v okolí, kde určitě nejsou úplně všichni plynofikováni, tak žádný čoud není a naopak i plyn je fosilní palivo, takže když topíme plynem, také nám určité spaliny vychází," řekl Jiří Slavík.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu