• Načítám...
>

Lokální topeniště nemusí být problém

Má to tedy všechno skutečně smysl, nebo jde jen o omezování svobodné volby občanů? Pojďme se podívat, jak moc ovlivňují domácnosti způsobem vytápění čistotu ovzduší.

Reklama

"Statisticky máme jedno ze tří nejhorších ovzduší podle krajů v ČR společně se Severomoravským a Ústeckým krajem. Můžeme říci, že jsou tady dva zdroje znečištění, které jsou výrazné. To je automobilová doprava, to je benzopyren, a potom to jsou lokální topidla," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

"V případě karcinogenního benzo(a)pyrenu, což je polycyklický aromatický uhlovodík, tak tam jsou domácnosti téměř výhradním producentem. Ta látka pochází ze spalování, není to pouze z uhlí, je to třeba také ze spalování dřeva," řekl Kurt Dědič, ředitel odboru ochranu ovzduší MŽP ČR.

"To se takto samozřejmě říci nedá. Ale proč je dobré si uvědomit, jak vlastně ty polyaromáty vznikají. Nejsou přímo obsažené v tom dřevě, tzn. při spalování nedochází k tomu, že by z toho vyskakovaly a dostávaly se do proudu těch spalin. Tak to není. Je to tak, že to hoření, ten plamen, je způsobený tak, že ta dřevní hmota se zahřeje, dojde ke zplyňování a teprve potom ten plyn začne hořet, začne se slučovat s kyslíkem. Když zamezíte přísunu kyslíku, neshoří to všechno, ve vzduchu se vytvoří molekuly polyaromatických uhlovodíků a ty poté vychází v těch spalinách. Co se proti tomu dá udělat? Zvýšit teplotu spalování a zvýšit přísun kyslíku," řekl Jan Hovorka, specialista Ústavu pro životní prostředí.

Takže vlastně nezáleží ani tak na palivu, ale na tom jak se topí. A to i v případě dotovaných kotlů, těch, které jsou ještě stále závislé na lidské obsluze. 

"Může to být i tak, že spalujete uhlí v dakonu, spalujete ho správným způsobem, máte čistý komín a můžete, co se týče emisí, na tom být podstatě lépe, než někdo, kdo má nový kotel a snaží se šetřit. Tím pádem zamezuje přístupu toho kyslíku, k hoření tam nedochází ve správné míře, dochází k usazování dehtu. To jsou vše faktory, které hrají proti dobré emisní charakteristice," řekl Jan Hovorka. 

Je tedy jasné, že samotným znečišťovatelem není ani tak kotel, kamna či dřevo, ale osoba, která s nimi zachází. Samotná změna kotle tedy nemusí vyřešit všechno, pokud nejde o plně automatizované zařízení, které ví samo nejlépe co má dělat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu