• Načítám...
>

Bezpečnost je pro kraj prioritou

U problémů souvisejících se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách ještě chvíli zůstaneme. Zajímalo nás totiž jaké konkrétní problémy do Středočeského kraje cizinci v tomto regionu přináší a jak jim chce vedení kraje a ministerstvo vnitra zabránit.

Reklama

Podle vedení Středočeského kraje se v souvislosti se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách nejčastěji objevují problémy například s podnapilostí nebo šířením přenosných chorob. Častým problémem je také zdravotní pojištění. Krajský radní Robert Bezděk se domnívá, že je potřeba těmto problémům primárně předcházet.

"Pokud sem někdo přijde pracovat, tak musí být připraveny podmínky pro to, aby byl jasně pojištěn, co se týče zdravotního pojištění. U jedinců, kteří jsou podnapilí a nebo intoxikováni, musíme vyřešit to, aby v tomto stavu nepáchali trestnou činnost," řekl Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

K tomu by mohl pomoci například chystaný pilotní projekt společných policejních hlídek.

"Je to spolupráce s Polskem a Slovenskem, aby česká cizinecká policie měla k dispozici polské a slovenské policisty při výkonu služby," řekl Jan Hamáček, ministr vnitra ČR.

"Jak přesně by měla tato skupina fungovat a co všechno by měla řešit?"

"Jde o to, aby česká cizinecká policie, která provádí výkon služby, měla v těch lokalitách, o kterých jsem hovořil, k dispozici buď polské nebo slovenské policisty, protože se tam jedná o občany Polska nebo Slovenska. Ti zahraniční policisté by měli sloužit ke zjednodušení komunikace, oni mají samozřejmě příslušnou znalost nejen jazyka, ale i reálií, takže určitě těm českým policistům tu situaci ulehčí. My jsme to zkusili na podzim v Mladé Boleslavi a ty reakce byly velmi pozitivní," řekl Jan Hamáček.

Mezi problematické skupiny cizinců v oblasti zaměstnávání v průmyslových zónách nepatří pouze agenturní zaměstnanci ze Slovenska a Polska. Do projektu společných policejních hlídek chce Ministerstvo vnitra do budoucna zapojit také Bulharsko nebo Rumunsko.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu