• Načítám...
>

Křivoklát letos nabídne novinky

Divadlo, filmy, trhy, akce pro veřejnost a další. To vše čeká návštěvníky jednoho z nejzachovalejších královských hradů u nás. Vedení hradu Křivoklát pro letošní rok ale chystá i řadu novinek. Některé z nich Vám prozradíme v následující reportáži.

Reklama

Jaro už klepe na dveře a řada turisticky zajímavých míst opět otevře dveře veřejnosti. Na nadcházející sezonu se chystají i na hradě Křivoklát.

"Otevře se krátká gotická část, kde je prohlídka vhodná pro rodiče s dětmi a nebo veliký okruh celým hradem, který máme na 100 minut a to je včetně hradeb a věže," řekl Ladislav Adam, vedoucí návštěvnického provozu.

Novinkou pro letošní rok bude speciální prohlídkový okruh celým hradem.

"Budou to veškeré přístupné i nepřístupné prostory na hradě, včetně půdy, hodinového stroje, ochozu a tak dále, takže ta prohlídka bude tak na 3 - 4 hodinky s průvodcem, bude omezena kapacitně a bude to v podstatě takový celodenní zážitek," řekl Ladislav Adam.

Veřejnosti dosud nepřístupná místa nás zaujala, a tak jsme se v doprovodu průvodců na některá z nich vydali i my.

"Tady se nacházíme u torza hradního opevnění a tzv. Manského domu, což byl přesunutý dům před hradbami hradu a chránil přístup do areálu celého hradu. To torzo se nám dochovalo z 15. století, kdy vyhořelo" řekl Ladislav Adam.

Podobně jako v předešlých letech se i letos v prostorách hradu bude konat řada akcí. Tou nejbližší a zároveň jednou z největších jsou Knížecí Velikonoce. Na nádvoří hradu od Velkého pátku 19. dubna do neděle 21. dubna bude pro návštěvníky připraven tradiční program.

"Kejklířská vystoupení, zpívání pro děti nebo folklorní soubory a samozřejmě během toho programu mohou návštěvníci navštěvovat náš velikonoční jarmark, ten se nachází opět na tomto nádvoří, ale také v přilehlých vnitřních prostorách, kde je skutečně rozličné zboží - od dekorací až po občerstvení nebo pletení pomlázek," řekla Alena Jakšová, průvodkyně.

Křivoklát je jedním z našich nejnavštěvovanějších hradů. Láká domácí i zahraniční návštěvníky a to na rozdíl od řady jiných památek i v zimním období.

"V loňském roce prošlo hradem 109 tisíc platících návštěvníků, což jsou návštěvníci, kteří přišli na prohlídky a nádvoří je samozřejmě volně otevřeno pro veřejnost, takže ta návštěvnost je mnohem vyšší," řekl Ladislav Adam.

V zimním období je hrad otevřen veřejnosti pouze o víkendu a to vždy od 12 do 15 hodin, kdy každou hodinu probíhají prohlídky gotického paláce. Od 31. března pak lidé budou moci procházet i zbylé prohlídkové okruhy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu